J.K. Rowling s-a împăcat cu tatăl ei, cu care era certată de nouă ani

Scriitoarea J.K. Rowling s-a împăcat cu tatăl ei, de care s-a înstrăinat în urmă cu nouă ani, după ce acesta a vândut o colecţie rară din seria "Harry Potter", pentru a plăti o datorie de 100.000 de lire sterline, informează Daily Mail.

Urmărește
270 afișări
Imaginea articolului J.K. Rowling s-a împăcat cu tatăl ei, cu care era certată de nouă ani

J.K. Rowling (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unor surse apropiate autoarei, împăcarea a avut loc în ciuda faptului că aceasta îi face un portret nu chiar flatant tatălui său în cel mai nou roman pe care îl semnează, "The Casual Vacancy".

În ceea ce priveşte gestul său din urmă cu aproape un deceniu, Peter Rowling a declarat atunci că fiica lui - care are o avere estimată la 560 de milioane de lire sterline - a refuzat să îl ajute când afacerea lui a intrat în faliment.

Bărbatul a declarat atunci: "Este o situaţie foarte emoţionantă. Mă tem că mi-am pierdut fiica. Pot doar să sper că Joanne va înţelege într-o zi de ce am făcut asta".

Peter Rowling a declarat însă, recent, că s-a împăcat cu fiica lui. "Eu şi Joanne ne înţelegem bine. Acum ne vorbim. Totul este bine", a spus acesta.

În ceea ce priveşte zvonul că el ar fi modelul unui personaj nu tocmai simpatic din cel mai nou roman al fiicei sale, Peter Rowling a spus: "Am înţeles că (volumul) are un personaj rău care este inspirat de mine şi care are o relaţie dificilă cu un adolescent, dar nu ştiu dacă este adevărat. Oricum, eu continuu să zâmbesc. Sunt genul ăsta de persoană".

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al lui J.K. Rowling a declarat că autoarea nu vrea să comenteze situaţia.

"The Casual Vacancy", primul roman pentru adulţi al scriitoarei britanice J.K. Rowling, a fost lansat, joi dimineaţă, în librăriile din Marea Britanie. Romanul "The Casual Vacancy" a fost îndelung aşteptat de fanii britanici ai scriitoarei, mulţi dintre aceştia luând cu asalt librăriile încă de la primele ore ale dimineţii.

Noua carte a lui J.K. Rowling nu mai are replicile scurte şi nici costumele de magicieni cu care autoarea şi-a obişnuit până acum cititorii, dar a fost lansată cu surle şi trâmbiţe, ca fiecare dintre volumele din seria "Harry Potter".

Publicată la cinci ani distanţă de ultimul volum din saga despre vrăjitori, "The Casual Vacancy" este deja numărul unu pe Amazon, iar casa de pariuri William Hill acordă şanse de 2 la 1 noii cărţi a lui Rowling, despre care spun că va depăşi cu mult vânzările ultimului volum din seria "Harry Potter" - "Harry Potter and the Deathly Hallows" - care s-a vândut în prima zi de la lansare în 2,6 milioane de copii.

Romanul "The Casual Vacancy" prezintă o poveste despre ambiţii şi rivalităţi, care se desfăşoară într-un sătuc englezesc imaginar, Pagford. Acţiunea se animă atunci când unul dintre conducătorii localităţii moare subit. Rowling a spus că a încercat să adopte o abordare dickensiană a unei poveşti de tip saga cu numeroase caractere, din care nu lipsesc sexul, satira şi chiar vorbele grele, acestea fiind doar câteva dintre notele prin care noul roman se distinge de celebra serie "Harry Potter".

În ceea ce priveşte receptarea criticii, aceasta a fost sensibil diferită. Associated Press aprecia că textul este o "lectură plăcută, solicitantă, plină de emoţie, dar care, în cele din urmă, face plăcere", în timp ce The Guardian este mai reţinut cu privire la calităţile noului roman, pe care nu l-a considerat "o operă în adevăratul sens al cuvântului, dar care, până la urmă, dă semne de inteligenţă şi chiar, pe alocuri, are pasaje amuzante".

De asemenea, critica literară din Statele Unite consideră că este foarte puţin probabil ca vreun alt roman al lui J. K Rowling să mai cunoască un succes comparabil cu acela obţinut de cărţile din seria "Harry Potter", care s-au vândut în peste 450 de milioane de copii în întreaga lume.

Seria "Harry Potter" este unul dintre cele mai mari succese editoriale. Adaptarea cinematografică a seriei a avut la fel de mare succes, atrăgând încasări de peste 7 miliarde de dolari.

În vârstă de 46 de ani, J. K. Rowling, care înainte de a-şi publica romanele din seria "Harry Potter" era o mamă singură ce trăia din ajutorul social, are o avere de aproximativ un miliard de dolari, potrivit celei mai recente liste publicate de Forbes în martie 2011. Totodată, este considerată una dintre cele mai influente femei britanice şi a fost distinsă cu Ordinul Imperiului Britanic pentru servicii deosebite aduse literaturii pentru tineri dar şi cu Legiunea de Onoare în Franţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici