James Gandolfini: Zece roluri memorabile ale starului din "Clanul Soprano" - FOTO, VIDEO

Actorul american James Gandolfini, decedat la vârsta de 51 de ani în urma unei crize cardiace, renumit în principal pentru interpretarea rolului lui Tony Soprano în serialul HBO "Clanul Soprano", a avut o carieră de succes în industria cinematografică cu mult timp înainte de acesta.

Urmărește
1381 afișări
Imaginea articolului James Gandolfini: Zece roluri memorabile ale starului din "Clanul Soprano" - FOTO, VIDEO

James Gandolfini: Zece roluri memorabile ale starului din "Clanul Soprano" - FOTO, VIDEO (Imagine: captură video)

Los Angeles Times prezintă, în ordine cronologică, zece roluri memorabile ale lui James Gandolfini, în afara serialului "Clanul Soprano":

"True Romance", 1993: Gandolfini a interpretat o scenă memorabilă alături de Brad Pitt, care pe atunci se afla în plină ascensiune, în drama de acţiune cu accente de comedie regizată de Tony Scott după un scenariu de Quentin Tarantino. Gandolfini şi Pitt aveau să joace împreună în "The Mexican", când deja se bucurau de o mai mare faimă în industrie.

"Crimson Tide", 1995: Al doilea film al regizorului Tony Scott în care l-a distribuit pe Gandolfini, acesta a jucat împreună cu mai multe figuri noi care aveau să cunoască rapid aprecierea şi succesul în cinematografie: Viggo Mortensen, Steve Zahn şi Ryan Phillippe.

"Get Shorty", 1995: Gandolfini continuă, în această adaptare după romanul lui Elmore Leonard, seria de roluri de "băieţi răi", interpretând şi aici rolul unui greu al mafiei, Bear.

"A Civil Action," 1998: În drama regizată de Steven Zaillian, James Gandolfini a răsturnat aşteptările, apărând de această dată în rolul unui bărbat tipic clasei muncitoare, supus unor nedreptăţi din partea companiei pentru care lucrează.

"The Sopranos," 1999-2007: Gandolfini avea 37 de ani când a început filmările la serialul HBO despre un mafiot care caută ajutorul terapiei pentru problemele pe care le are cu mama lui. Interpretarea sa profundă a lui Tony Soprano l-a transformat pe Gandolfini într-un actor de referinţă. Calificat de New York Times ca, "poate, cea mai mare operă a culturii americane din ultimii 25 de ani", serialul "Clanul Soprano" a obţinut, de la crearea sa în 1999, cu 126 nominalizări şi 21 premii Emmy, dar şi cinci Globuri de Aur. Gandolfini a câştigat pentru rolul lui Tony Soprano 3 premii Emmy şi un Glob de Aur. La începutul lunii iunie, "Clanul Soprano" a fost desemnat serialul cu cel mai bun scenariu din istoria televiziunii americane, într-un top alcătuit de Sindicatul scenariştilor americani (Writers Guild of America).


"The Man Who Wasn't There," 2001: Gandolfini a făcut parte din mica elită de actori care au fost destul de interesanţi ca să apară în unul dintre filmele fraţilor Joel şi Ethan Coen din 2001, un omagiu adus filmelor "noir" din anii '50.

"Alive Day Memories: Home From Iraq," 2007: Când "Clanul Soprano" s-a încheiat în 2007, Gandolfini avea notorietatea care-i permitea să se implice în orice proiect dorea. Totuşi, el şi-a folosit poziţia de figruă de referinţă în televiziune şi film pentru a produce un documentar în care el a apărut luând interviu veteranilor răniţi în războiul din Irak.

"In the Loop," 2009: Într-o tranziţie de la dramă la comedie, Gandolfini a adus un aer american acestei satire politice britanice a regizorului-scenarist Armando Iaannucci.

"Where the Wild Things Are," 2009: În adaptarea cinematografică a romanului pentru copii al lui Maurice Sendak, regizată de Spike Jonze, Gandolfini l-a interpretat pe Carol, cel mai proeminent dintre prietenii sălbatici ai băiatului Max. Prin rolul inedit actorul a scos la iveală o parte jucăuşă şi copilăroasă a vocii sale, cunoscute de cei mai mulţi drept o prezenţă ameninţătoare.

"Zero Dark Thirty," 2012: Gandolfini a jucat un rol secundar în filmul regizoarei Kathryn Bigelow, unde l-a interpretat pe directorul CIA, Leon Panetta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici