James Webb a ajuns la destinaţie. Ce distanţă a parcurs noua „maşină a timpului”

Cel mai mare şi mai puternic telescop spaţial din lume şi-a atins destinaţia finală - un post de observaţie la un milion de mile distanţă de Pământ.

Urmărește
6243 afișări
Imaginea articolului James Webb a ajuns la destinaţie. Ce distanţă a parcurs noua „maşină a timpului”

Sursa foto: Hepta

La treizeci de zile de la lansare, telescopul James Webb a ajuns în poziţia din spaţiu în care va putea observa Universul. Punctul Lagrange 2, aşa cum este cunoscut, se află la un milion de mile distanţă (1,5 milioane de km) faţă de Pământ, telescopul oprindu-se în acest punct luni, 24 ianuarie.

Cercetătorii de pe Pământ vor petrece următoarele luni reglând telescopul în aşa fel încât să poată fi utilizat pentru următoarele descoperiri ştiinţifice din spaţiu. Printre sarcinile cheie ale acestora se numără pornirea celor patru instrumente ale observatorului şi focalizarea oglinzilor acestuia.

„Există un efort destul de intens pentru a lua toate acele 18 segmente din starea lor actuală şi pentru a le face să acţioneze ca o oglindă mare. Totodată, un efort consistent este şi acela de a aduce oglinda secundară în starea sa optimizată”, a explicat pentru BBC Charlie Atkinson, inginer şef la Northrop Grumman, compania aerospaţială americană care a coordonat dezvoltarea telescopului împreună cu Agenţia Spaţială Americană (NASA).

Telescopul a fost descris ca fiind o „maşină a timpului” de către oamenii de ştiinţă, acesta permiţându-le astronomilor să privească în timp mai mult decât oricând înainte, până în punctul în care primele stele şi galaxii se formau acum 13,7 miliarde de ani.

„Suntem cu un pas mai aproape de a descoperi misterele universului. Şi abia aştept să văd primele noi vederi ale universului lui Webb în această vară!”, a declarat administratorul NASA, Bill Nelson.

„Wow, ce călătorie a fost luna trecută”, a spus Amber Straughn, un cercetător adjunct al proiectului pentru NASA.

Webb a fost conceput ca un înlocuitor pentru telescopul spaţial Hubble, lansat în 1990. Spre deosebire de Hubble, Webb nu va studia aspectul vizibil al spectrului electromagnetic ci, mai degrabă, va pune accentul doar pe radiaţiile infraroşii. Ca urmare, acesta a fost echipat cu ecrane complexe şi echipamente avansate de răcire pentru a-şi proteja echipamentul de radiaţiile solare care pot declanşa semnale înşelătoare.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici