Jay-Z a purtat un medalion al unei grupări care consideră că "albii sunt răi şi slabi"

Rapperul Jay-Z a stârnit controverse în Statele Unite după ce a purtat, săptămâna trecută, la un meci al echipei de baschet Brooklyn Nets disputat la Barkley Center din New York, un medalion al grupării Five Percent Nation, care consideră că "albii sunt răi şi slabi".

Urmărește
237 afișări
Imaginea articolului Jay-Z a purtat un medalion al unei grupări care consideră că "albii sunt răi şi slabi"

Jay-Z a purtat un medalion al unei grupări care consideră că "albii sunt răi şi slabi" (Imagine: Hepta)

Muzicianul american, născut în cartierul Brooklyn din New York, care a asistat la acel meci, marţi, alături de soţia sa, cântăreaţa Beyonce, a fost văzut purtând acel simbol controversat, informează dailymail.co.uk.

Unul dintre preceptele promovate de gruparea Five Percent Nation - care s-a desprins din mişcarea religioasă Nation of Islam - afirmă că "albii sunt răi şi slabi" şi "inferiori persoanelor de culoare, care deţin puterea lui Dumnezeu".

Întrebat de un reporter dacă medalionul are o anumită semnificaţie pentru el, Jay-Z a ridicat din umeri şi a spus: "Da, puţin".

Nu este pentru prima dată când numele lui Jay-Z a fost asociat cu gruparea Five Percent Nation.

Muzicianul american a fost fotografiat cu un medalion similar în timp ce acorda un interviu radiofonic cu ocazia lansării albumului său "Magna Carta Holy Grail" în vara anului trecut.

Totodată, în versurile piesei sale "Heaven" de pe acel album, Jay-Z foloseşte acronimul utilizat de Five Percent Nation pentru Allah - "Arm leg leg arm head".

Gruparea Five Percent Nation a fost înfiinţată în 1963 de Clarence Smith, un fost discipol al activistului pentru drepturi civile Malcolm X, liderul mişcării religioase Nation of Islam, de care a decis să se desprindă întrucât nu era de acord cu felul în care aceasta îl definea pe Dumnezeu.

Membrii mişcării Nation of Islam cred că fondatorul ei, Wallace Fard Muhammad, era Dumnezeu, însă Clarence Smith nu era de acord cu acest lucru şi credea că Dumnezeu este "pur de culoare", iar Muhammad era metis.

Clarence Smith, care şi-a schimbat numele în Allah, credea, totodată, că Dumnezeu nu este o fiinţă supranaturală, ci o entitate prezentă în toţi bărbaţii de culoare.

Femeile de culoare nu îl au în ele pe Dumnezeu, potrivit credinţelor sale, dar sunt subordonate bărbaţilor de culoare.

Cu toate acestea, ele deţin o poziţie superioară faţă de toate persoanele albe, care sunt considerate "slabe, rele şi inferioare şi au nevoie să fie corectate", potrivit lui Michael Muhammad Knight, cel care a scris două cărţi despre această grupare.

"The Five-Percenters", membrii grupării Five Percent Nation, şi-au luat acest nume de la ideea potrivit căreia doar 5% dintre oamenii de pe Terra cunosc "adevărul" despre existenţa umană. Ei sunt "profesori umili şi cinstiţi" care încearcă să spună restului lumii acel "adevăr". Alţi 10% dintre oamenii de pe Pământ cunosc "adevărul", dar ei promovează credinţa într-un "Dumnezeu misterios" în rândul celorlalţi 85% dintre oameni care sunt ignoranţi.

Clarence Smith a murit în 1969, fiind asasinat în cartierul Harlem.

Gruparea Five Percent Nation a continuat să existe până în zilele noastre şi are în rândul său numeroşi rapperi americani.

Busta Rhymes, membrii grupului Wu-Tang Clan şi Lord Labar, membru al grupului Brand Nubian, sunt membri de marcă ai acestei grupări religioase.

Saladin Allah, un reprezentant local al grupării spune că membrii acesteia nu sunt deloc încântaţi de faptul că Jay-Z a purtat acel medalion-simbol.

"Jay-Z nu este un membru activ - nimeni nu a garantat pentru el. Este dintotdeauna subînţeles faptul că nu poţi să porţi simbolurile noastre dacă nu te conformezi complet stilului nostru de viaţă", a adăugat el.

Jay-Z, pe numele adevărat Shawn Carter, s-a lansat ca rapper, devenind unul dintre cei mai importanţi producători în industria muzicii hip-hop.

Din 2008 este căsătorit cu Beyoncé, iar împreună au o fiică pe nume Blue Ivy. Împreună formează cel mai bogat cuplu din industria muzicală, cu o avere estimată de peste 750 de milioane de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici