Jean-Paul Belmondo, premiat cu un Palme d'Or pentru întreaga carieră, aclamat la Cannes

Aclamat de mii de fani şi aplaudat de fotografii prezenţi în faţa Palais des Festivals din Cannes, actorul francez Jean-Paul Belmondo a primit un Palme d'Or pentru întreaga carieră, marţi seară, în cadrul unui omagiu emoţionant ce i-a fost adus de organizatorii festivalului de pe Croazetă.

Urmărește
322 afișări
Imaginea articolului Jean-Paul Belmondo, premiat cu un Palme d'Or pentru întreaga carieră, aclamat la Cannes

Jean-Paul Belmondo, premiat cu un Palme d'Or pentru întreaga carieră, aclamat la Cannes (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zâmbitor, interpretul principal din "Magnificul/ Le Magnifique", "Profesionistul/ Le Professionnel", "Asul aşilor/ L'As des As" şi "Cent mille dollars au soleil" a venit la această gală însoţit de întreaga "bandă a lui Bébel" (porecla lui Jean-Paul Belmondo, n.r.), din care fac parte Jean-Pierre Marielle, Jean Rochefort, Pierre Vernier, prietenii săi de la Conservator, Charles Gérard, Guy Bedos, Claudia Cardinale şi Claude Lelouche, potrivit AFP. Tânăra generaţie a fost reprezentată de Albert Dupontel, Samy Naceri, Richard Anconina, Xavier Beauvois şi Michael Hazanavicius.

"Sunt foarte emoţionat pentru acest Palme d'Or, care îmi merge drept la inimă. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care sunt aici, celor pe care-i cunosc şi celor pe care nu-i cunosc. Vă mulţumesc din tot sufletul", a declarat, vizibil emoţionat, celebrul actor francez în vârstă de 78 de ani.

După acest discurs, actorul a fost îndelung ovaţionat, în picioare, de publicul prezent în Palais des Festivals din Cannes, unde a fost proiectat un documentar inedit despre cariera lui, regizat de Vincent Perrot şi Jeff Domenech, difuzat simultan de postul de televiziune France 2.

Gilles Jacob, preşedintele Festivalului de la Cannes, şi Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului, consideră că "registrul vast de interpretare al lui Bébel, carisma personalităţii sale, precizia jocului său, ironia cuvintelor sale, uşurinţa cu care joacă şi alura lui deosebită au făcut ca Jean-Paul Belmondo să devină, alături de Jean Gabin şi Michel Simon, unul dintre cei mari actori francezi de comedie din toate timpurile".

Pe muzica din "Profesionistul", compusă de Enio Moriccone, Bébel, la braţul partenerei sale de viaţă, Barbara Gandolfi, a fost întâmpinat, încă din momentul în care a coborât din automobil, cu ovaţii de către publicul de la Cannes.

Ca un fapt neaşteptat şi excepţional, cei 240 de fotografi de presă prezenţi la eveniment l-au aplaudat îndelung pe actorul francez. "Nu îmi amintesc să fi văzut vreodată un astfel de omagiu", a declarat Gilles Jacob.

Numeroşi alţi actori, scenarişti şi regizori francezi au participat apoi la recepţia ce a urmat după înmânarea premiului. Printre vedetele prezente s-au numărat Nicole Calfan, Georges Lautner, Claude Pinoteau, Jean-Paul Rappeneau, Claude Lelouch, Danièle Thompson, cascadorul Rémy Julienne, Rachid Ferrache, dar şi actriţa americană Faye Dunaway.

Jean-Paul Belmondo a primit trofeul Palme d'Or pentru întreaga carieră din mâinile lui Gilles Jacob. Această distincţie a fost acordată în trecut unor personalităţi de seamă ale cinematografiei precum Jeanne Moreau, Catherine Deneuve, Clint Eastwood şi Gérard Oury.

Începând din 1960, Jean-Paul Belmondo a fost selecţionat de şase ori în competiţie la Cannes cu filmele "Moderato Cantabile" (1960) de Peter Brook, "Cent mille dollars au soleil" (1964) de Henri Verneuil, "La Viaccia" (1961) de Mauro Bolognini, "La Ciociara" (1960) de Vittorio De Sica, "Mirii anului II/ Les Mariés de l'an II" (1971) de Jean-Paul Rappeneau şi "Stavisky..." (1974) de Alain Resnais.

Jean-Paul Belmondo a suferit, în 2001, un grav accident cerebral, care i-a provocat o paralizie parţială. În pofida acestor fapte, actorul a început, recent, să lucreze la filmul "Un homme et son chien", în regia lui Francis Huster. Filmele în care a jucat Belmondo au fost unele dintre producţiile cu cele mai mari încasări din cinematografia franceză până la mijlocul anilor '80.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici