Jocul video Tetris aniversează un sfert de secol

Cu şase ani înainte de căderea Uniunii Sovietice, matematicianul moscovit Alexei Pajitnov crea jocul video Tetris, al cărui succes nu se dezminte nici 25 de ani mai târziu.

Urmărește
44 afișări
Imaginea articolului Jocul video Tetris aniversează un sfert de secol

Jocul video Tetris aniversează un sfert de secol

"Eram facinat de puzzle-uri şi de enigme. Era vorba mai mult de o distracţie apărută în raport cu munca mea", a declarat Pajitnov, care lucra într-un laborator de stat specializat în inteligenţă artificială şi recunoaştere vocală.

Pentru cercetător, care nu avea decât 29 de ani atunci când a inventat jocul, ideea Tetris-ului i-a venit de la un puzzle realizat din cinci piese care putea fi reformat în mii de moduri diferite. Provocarea consta în asamblarea lor sub forma unei cutii, a povestit inventatorul, prezent la salonul de jocuri video E3, care se derulează la Los Angeles.

Jocul Tetris presupune îmbinarea unor blocuri de forme diverse care cad din partea superioară a ecranului, pentru a forma linii perfecte. Simplu iniţial şi dificil mai apoi, jocul face apel la sensul coordonării, la capacitatea de anticipare şi la cea de a lua decizii imediate.

Abia în 1989 jocul a trecut oficial dincolo de Cortina de Fier, fiind editat de gigantul nipon Nintendo, după cum îşi aminteşte directorului dezvoltatorului "Blue Planet Software", Henk Rogers, care văzuse jocul lui Pajitnov la un salon de specialitate, cu un an înainte.

"Sarcina mea era să descopăr jocuri noi, însă întotdeauna mă întorceam la Tetris", a spus Rogers.

La începutul lui 1989, Henk Rogers şi un responsabil al Nintendo America, Minoru Arakawa, au mers la Moscova pentru a achiziţiona drepturile asupra jocului astfel încât să îl poată adapta pentru consolele portabile de tip Game Boy. La momentul respectiv, pentru să sistemul sovietic se afla încă la putere, cei doi au fost nevoiţi să negocieze cu reprezentanţii guvernului.

"La momentul respectiv, Rusia era destul înapoiată" tehnic, îşi aminteşte Arakawa. "A trebuit să aducem cu noi calculatoare, imprimante şi avocaţi pentru a redacta proiectul de contract, pentru a opera schimbările negociate şi pentru a ajunge la o versiune definitivă. Totul ne-a luat câteva zile", a spus el.

Tetris a devenit rapid un succes mondial şi s-a menţinut în topul celor mai jucate jocuri. "Tetris este extrem de popular deoarece transcede culturile. Nu este violent, nu include elemente ideologice, ci doar îl obligă pe jucător să facă ordine plecând de la haos", spune Rogers.

La Los Angeles, Rogers şi Pajitnov celebrează, marţi, aniversarea Tetris, care se dovedeşte a fi o găină cu ouă de aur într-un sector de activitate unde costurile au explodat.

"Este formidabil să vezi că, în ceea ce priveşte sectorul jocurilor video, toată lumea cheltuie milioane pe jocuri grafice şi muzică şi că noi continuăm să câştigăm de pe urma Tetris. Suntem într-o poziţie de invidiat", a spus Rogers.

"Nu m-aş fi gândit niciodată că jocul va avea un asemenea succes", a spus Pajitnov. "Când am inventat jocul, eram cel mai bun jucător din lume. Acum, sunt doar un jucător bun", a spus matematicianul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici