Jocuri video, incluse în colecţiile Muzeului de Artă Modernă din New York

Jocurile video îşi vor face intrarea în Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA) începând de marţi, săptămâna viitoare, şi vor deveni parte integrantă a colecţiilor prestigioasei instituţii americane.

Urmărește
509 afișări
Imaginea articolului Jocuri video, incluse în colecţiile Muzeului de Artă Modernă din New York

Jocuri video, incluse în colecţiile Muzeului de Artă Modernă din New York (Imagine: moma.org)

MoMA a cumpărat 14 jocuri video şi speră că numărul acestora va creşte rapid până la 40, a precizat Paola Antonelli, directoarea departamentului de arhitectură şi design. Potrivit site-ului newyorkez, primele 14 jocuri vor fi instalate în galeriile Philip Johnson în martie 2013.

Este vorba de jocurile Pac-Man (1980), Tetris (1984), Another World (1991), Myst (1993), SimCity 2000 (1994), Vib-ribbon (1999), The Sims (2000), Katamari Damacy (2004), EVE Online (2003), Dwarf Fortress (2006), Portal (2007), flOw (2006), Passage (2008) şi Canabalt (2009).

Pentru Paola Antonelli, jocurile video reprezintă cu certitudine o formă de artă, "dar ele sunt, totodată, design, iar noi am ales o abordare legată de design pentru această incursiune nouă în acest univers".

MoMA a ţinut cont de designul interactiv, calitatea vizuală şi experienţa estetică a fiecărui joc, dar şi de eleganţa codului informatic şi a comportamentului jucătorului.

"S-a căutat o combinaţie de pertinenţă istorică şi culturală", a adăugat Paola Antonelli.

În ceea ce priveşte caracterul interactiv, vizitatorii vor putea să joace o partidă integrală, pentru jocurile cu durată scurtă. Pentru cele cu durată mai lungă, "o demonstraţie interactivă" va fi posibilă, în timpul căreia viziatorii se vor putea juca pentru un timp limitat. În ceea ce priveşte jocurile mai vechi, un nou cod informatic le va permite vizitatorilor să se bucure de această experienţă, pe computere mai recente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici