Jucăriile cu Hitler, Eva Braun şi soldaţi nazişti: Cum erau manipulaţi copiii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial - FOTO, VIDEO

Două colecţii rare de jucării din timpul Germaniei naziste care includ soldaţi înfăţişându-i pe Adolf Hitler şi pe acoliţii lui au fost scoase la vânzare în cadrul unei licitaţii în Marea Britanie, obţinând aproximativ 8.200 de euro.

Urmărește
8415 afișări
Imaginea articolului Jucăriile cu Hitler, Eva Braun şi soldaţi nazişti: Cum erau manipulaţi copiii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial - FOTO, VIDEO

Jucăriile cu Hitler, Eva Braun şi soldaţi nazişti: Cum erau manipulaţi copiii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial - FOTO, VIDEO (Imagine: dailymail.co.uk/ bnps.co.uk)

Figurine în miniatură cu dictatorul german, dotate cu o mână dreaptă ajustabilă care să permită mimarea salutului nazist, se numărau printre jucăriile cele mai dorite folosite pentru manipularea copiilor în timpul celui de-al Treilea Reich, scrie dailymail.co.uk.

Jucăriile fac parte din două colecţii rare care au fost vândute la licitaţie, în Durham şi în Dudley, West Midlands, pentru mai mult de 7000 de lire sterline (aproximativ 8.200 de euro).

Printre figurine se numără şi una cu Eva Braun, un podium marcat cu svastica, una cu Rudolf Hess, adjunctul lui Hitler, în faţa clădirii unui sediu nazist, precum şi soldaţi din armata germană în diferite poziţii.

Produse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ca parte a propagandei naziste, jucăriile aveau scopul de a influenţa copiii, încurajându-i să devină membri ai Tineretului Hitlerist.

Figurinele erau construite de compania Elastolin, dintr-o compoziţie fină de ipsos, lipici, rumeguş şi ulei de in. Foarte puţine modele au supravieţuit, cu excepţia acestora din cele două colecţii care au ieşit la iveală mulţumită licitaţiilor.

Lotul vândut la cea mai mare valoare a fost sediul nazist, Casa Brown din Munchen, cumpărat la preţul final de 1.202 lire sterline (1.403 euro), la licitaţia din Durham.

Potrivit lui Simon Clarke, consultant militar în cadrul casei de licitaţii, producţia acestor jucării s-a oprit în Marea Britanie în 1930, dar a continuat în Germania până în 1944.

"Când au venit naziştii la putere, producţia de jucării a fost direcţionată spre a arăta ce se întampla în Germania. Nu au continuat cu prea multe alte jucării, în afara celor pentru copii foarte mici, cum ar fi cuburile de construit", a povestit Clarke.

Jucăriile erau folosite cu scopul de încuraja copiii să intre în Tineretul Hitlerist, cei mai tineri membri ai organizaţiei având chiar şapte sau opt ani.

"Propaganda era atât de importantă încât Joseph Goebbels le-a spus producătorilor să îmbunătăţească trăsăturile figurinelor care întruchipau personalităţile, motiv pentru care capetele jucăriilor erau construite din porţelan", a mai spus Simon Clarke.

Colecţiile includeau şi numeroase modele cu membri ai Tineretului Hitlerist în diferite poziţii: cântând la instrumente muzicale şi fluturând steaguri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici