- Home
- Life-Inedit
- BUENOS AIRES, (22.12.2014, 18:07)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Justiţia argentiniană a decis că urangutanii sunt "persoane non-umane" şi pot fi eliberaţi din cuşti
Un urangutan dintr-o grădină zoologică argentiniană va fi eliberat şi transferat într-un parc natural, după ce un tribunal din Argentina a decis că această primată este "o persoană non-umană" care a fost ilegal privată de libertate, a anunţat duminică presa locală.
Urmărește
186 afișări
Justiţia argentiniană a decis că urangutanii sunt "persoane non-umane" şi pot fi eliberaţi din cuşti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Activiştii pentru drepturile animalelor au depus în instanţă o petiţie "habeas corpus" - un document folosit de obicei pentru a contesta legalitatea detenţiei sau încarcerării unei persoane -, în luna noiembrie, în numele Sandrei, o femelă de urangutan de Sumatra în vârstă de 29 de ani, care trăieşte în Grădina Zoologică din Buenos Aires, notează huffingtonpost.com.
În acel proces, care s-a încheiat cu o decizie care ar putea deschide calea spre noi procese, Asociaţia Oficialilor şi Avocaţilor pentru Drepturile Animalelor (Association of Officials and Lawyers for Animal Rights / AFADA) a spus că primatele au suficiente funcţii cognitive şi nu ar trebui să fie tratate ca nişte obiecte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Tribunalul argentinian a decis că Sandra, care s-a născut în captivitate în Germania, înainte de a fi transferată în Argentina, în urmă cu două decenii, merită drepturile de bază ale unei "persoane non-umane".
"Această decizie deschide calea nu doar pentru primatele de talie mare, ci şi pentru toate fiinţele conştiente care sunt, pe nedrept şi în mod arbitrar, private de libertate în grădini zoologice, circuri, parcuri acvatice şi laboratoare ştiinţifice", a declarat Paul Buompadre, avocat al AFADA, citat de cotidianul La Nacion.
"Urangutan" este un cuvânt ce provine din limbile malaysiană şi indoneziană şi care înseamnă "omul pădurii".
Cazul urangutanului Sandra nu este primul din lume prin care activiştii au încercat să folosească procedura judiciară "habeas corpus" cu scopul de a elibera din captivitate o serie de animale sălbatice.
Un tribunal american a respins, în decembrie, o cerere similară ce viza eliberarea cimpanzeului Tommy, deţinut de un crescător privat de animale în statul New York, considerând că acel animal nu este "o persoană" îndreptăţită să beneficieze de drepturile şi protecţia oferite de "habeas corpus".
În 2011, activiştii din organizaţia People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) au dat în judecată SeaWorld, afirmând că cinci balene orca deţinute de acest acest lanţ de parcuri acvatice erau tratate ca nişte sclavi. Un tribunal din San Diego a respins însă posibilitatea de judecare a acestui caz.
Grădina Zoologică din Buenos Aires are la dispoziţie 10 zile pentru a face recurs.
Adrian Sestelo, directorul departamentului de biologie al Grădinii Zoologice din Buenos Aires, a declarat pentru cotidianul La Nacion că urangutanii sunt prin natura lor animale calme şi solitare, care se întâlnesc între ele doar pentru a se împerechea şi pentru a avea grijă de puii lor.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe