Kevin Costner a prezentat în faţa Congresului american o maşină care separă apa de petrol

Actorul Kevin Costner a apărat, miercuri, în faţa Congresului american, eficienţa unui dispozitiv care separă apa de petrol, în care actorul american a investit peste 20 de milioane de dolari, dar care a fost ignorat până la producerea catastrofei ecologice din Golful Mexic.

Urmărește
37 afișări
Imaginea articolului Kevin Costner a prezentat în faţa Congresului american o maşină care separă apa de petrol

Kevin Costner a prezentat în faţa Congresului american o maşină care separă apa de petrol (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Costner este a doua vedetă de la Hollywood invitată să vorbească în faţa Comisiei pentru Ştiinţă şi Tehnologie din cadrul Camerei reprezentanţilor despre scurgerile masive de petrol care s-au produs după explozia din 20 aprilie a unei platforme petroliere a grupului BP în Golful Mexic.

Cineastul James Cameron, regizorul filmului "Titanic" şi cel care a construit submersibile pentru filmul "Abyss", s-a prezentat la lucrările acestei comisii pentru a vorbi despre o nouă tehnică submarină ce ar putea pune capăt scurgerilor de petrol din regiune.

"Ştiu că mulţi se întreabă ce caut eu aici", a declarat Kevin Costner, eroul din "Waterworld-Lumea apelor", aşezat alături de patru reputaţi oameni de ştiinţă, invitaţi de aceeaşi comisie.

"Vreau să liniştesc pe toată lumea, nu fac acest lucru pentru că aş fi auzit nişte voci pe când eram în lanul de porumb", a declarat amuzat actorul american, protagonist în "Terenul de baseball/ The Field of Dreams", în care a jucat rolul unui fermier ce aude o voce care îi cere să construiască un teren de baseball pe pământurile sale, pe care apare apoi fantoma unui jucător de baseball legendar.

Declarând că a fost impresionat de catastrofa navei Exxon Valdez în 1989, Kevin Costner a mărturisit că în acel moment s-a hotărât să îşi folosească averea pentru a pune la punct un sistem eficient de curăţare a mareelor negre.

Actorul a cumpărat o tehnologie de la un laborator al Guvernului american şi în 1993 a înfiinţat o companie, condusă de fratele său, în care investeşte cu regularitate pentru a construi un utilaj capabil să "trateze" până la 700 de litri de apă poluată cu petrol/ minut.

În total, cinci dintre aceste centrifuge au fost construite şi testate cu succes în Statele Unite şi în alte ţări, însă nimeni nu le-a dat importanţă până de curând.

"Lucrurile încep să se schimbe şi BP este pe punctul de a ne trimite primele comenzi", a precizat actorul american.

Pata de petrol continuă să se extindă în Golful Mexic de la sfârşitul lunii aprilie, după ce platforma Deepwater Horizon a explodat şi s-a scufundat la 60 de kilometri de delta fluviului Mississippi. După ce a eşuat de mai multe ori în tentativele de stopare a scurgerii de petrol, grupul britanic a reuşit, săptămâna trecută, să amplaseze cu succes un dispozitiv deasupra conductei avariate.

După ce a afectat grav Louisiana şi, într-o măsură mai mică, Alabama şi Mississippi, urme de petrol au fost detectate şi pe plajele din nord-vestul Floridei. În acest stat, un refugiu al pelicanilor a fost atins de mareea neagră, care a afectat 60 de păsări, între care 41 de pelicani.

Născut într-o periferie săracă a oraşului Los Angeles, în anul 1955, Costner, licenţiat în ştiinţe economice, şi-a început cariera în cinema la vârsta de 27 de ani. Primele sale roluri memorabile au fost cel din "Silverado" (1985) şi cel din adaptarea pentru marele ecran a serialului "Incoruptibilii" (1987).

Abia în 1990 a dobândit statutul de vedetă de prim calibru, prin rolul său din western-ul epic "Dansând cu lupii", care a fost recompensat cu două premii Oscar.

Au urmat roluri în filme de mare buget, ca "Robin Hood, prinţul hoţilor", "JFK", "Bodyguard" şi "Wyatt Earp, justiţiarul Vestului sălbatic", dar şi în filme cu mai puţin succes la public, precum "Waterworld - Lumea Apelor" (1995) şi "Poştaşul" (1997). De la sfârşitul anilor '90, Kevin Costner a jucat în roluri mai degrabă modeste.

În octombrie anul trecut, Costner a venit pentru prima dată în România, unde a susţinut un concert alături de trupa sa, Modern West, în timpul Festivalului de Film (Ro-IFF) de la Arad.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici