Lacul misterios din deşertul tunisian. Care sunt teoriile cercetătorilor - FOTO

Localnicii din regiunea Gafsa, din sudul Tunisiei, au fost extrem de surprinşi să descopere, în urmă cu puţin timp, un lac apărut în mod misterios într-o zonă deşertică.

Urmărește
6948 afișări
Imaginea articolului Lacul misterios din deşertul tunisian. Care sunt teoriile cercetătorilor - FOTO

Lacul misterios din deşertul tunisian (Imagine: facebook)

Plaja Gafsa a devenit o atracţie pentru localnici, potrivit The Huffingtonpost. Autorităţile regionale tunisiene încearcă să rezolve misterul apariţiei apei în această zonă deşertică, una dintre ipoteze fiind aceea a eliberării unui rezervor subteran de apă, în urma unui cutremur. Apa ar fi ieşit la suprafaţă printr-o fisură a scoarţei umplând, treptat, un canion.

Oficialii au recomandat vizitatorilor să evite băile în apele lacului până când se va dovedi că acestea nu sunt periculoase, existând speculaţii potrivit cărora apa ar fi contaminată cu substanţe cancerigene, având în vedere că în zonă se exploatează fosfaţi.

Dar tentaţia unei băi răcoritoare este mult prea puternică pentru localnicii care trebuie să suporte temperaturi de 40 de grade Celsius, arată The Guardian.

Sute de oameni vin aici pentru a se bălăci, scufunda sau sări în apă de pe stâncile care mărginesc lacul.

Dacă la început apa era limpede şi avea o culoare albastru turcoaz, acum aceasta a devenit tulbure şi verde, din cauza algelor, iar acest lucru înseamnă că apa nu a fost împrospătată.

Gafsa a devenit centrul industriei miniere a ţării după descoperirea fosfaţilor în această regiune aflată în sudul Tunisiei, în 1886. Tunisia este acum al cincilea mare exportator de fosfaţi din lume.

Lac de Gafsa a fost descoperit de păstori şi are aproximativ un hectar. Se presupune că are o adâncime de 18 metri.

O altă teorie susţine că lacul s-a format în urma acumulării apei de ploaie.

Rezultatele oficiale ale investigaţiei derulate de autorităţi întârzie să apară, însă vizitatorii lacului au început deja să publice, pe facebook, imagini ale misteriosului lac apărut în deşert.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici