- Home
- Life-Inedit
- LONDRA, (15.07.2015, 12:56)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Laibach, prima trupă străină care a primit permisiunea de a concerta în Coreea de Nord - VIDEO
Controversata trupă slovenă de rock industrial Laibach a devenit prima formaţie străină care a primit permisiunea de a concerta în Coreea de Nord, a anunţat regizorul Morten Traavik pentru BBC.
Urmărește
367 afișări
Laibach, prima trupă străină care a primit permisiunea de a concerta în Coreea de Nord (Foto: AFP)
Morten Traavick a dezvăluit faptul că trupa slovenă va susţine două concerte în Phenian, în luna august, în faţa unui public de 2.000 de persoane.
Setlistul acelor concerte va include unele dintre cele mai cunoscute piese din cariera de 35 de ani a trupei slovene, dar şi câteva cântece populare nord-coreene.
Laibach a fost criticată uneori pentru folosirea cu ambiguitate în piesele şi concertele sale a unor elemente politice şi a unor simboluri naţionaliste.
Însă admiratorii trupei slovene spun că tendinţa membrilor formaţiei de a purta uniforme militare pe scenă reprezintă o critică a ideologiei totalitariste.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
Regizorul norvegian Morten Traavik spune că Laibach nu va genera controverse în Coreea de Nord - chiar dacă ar interpreta cântece din "Sunetul muzicii".
De asemenea, în setlistul anunţat pentru concertele sale se află şi unul dintre cele mai populare cântece din acest an din Coreea de Nord, interpretat de o trupă de fete, Moranbong, şi al cărui titlu ar putea fi tradus prin sintagma "Vom merge pe Muntele Paektu".
Paektu este cel mai înalt vârf muntos din Peninsula coreeană şi reprezintă locul mitologic în care s-a născut naţiunea coreeană.
"Coreea de Nord este descrisă în Occident drept cea mai închisă ţară din lume, dar, de fapt, este o ţară mai deschisă către lumea din exterior decât o sugerează mass-media. Atât această ţară, cât şi grupul Laibach au fost consideraţi de unii ca nişte proscrişi fascişti. Adevărul e că ambii au fost prost înţeleşi", a spus regizorul norvegian.
Concertele pe care Laibach le va susţine pe 19 şi 20 august - pentru a coincide cu cea de-a 70-a aniversare a eliberării Peninsulei coreene de sub ocupaţia colonialistă japoneză - nu ar fi fost posibile fără mijlocirea regizorului Morten Traavik.
El este unul dintre puţinii regizori occidentali care au organizat schimburi culturale şi artistice cu Coreea de Nord şi, în ultimii cinci ani, a câştigat încrederea autorităţilor locale.
Înfiinţată în 1980 în Slovenia, trupa Leibach şi-a luat denumirea de la numele german al capitalei acestei ţări, Ljubljana, folosit în timpul Imperiului Austro-Ungar şi în timpul ocupaţiei naziste. Solistul Tomaz Hostnik s-a sinucis în decembrie 1982 şi a fost "exclus" postum din componenţa trupei.
Laibach este o formaţie de muzică experimentală, asociată cu genuri muzicale precum industrial şi neo-clasic, şi a funcţionat ca o lume underground, paralelă celei comuniste, coagulând în jurul ei o mişcare artistică, Neue Slowenische Kunst (NSK).
Trupa şi-a câştigat renumele inclusiv prin interpretarea în manieră proprie - răsturnând semnificaţiile - a pieselor celebre ale altor trupe, de la The Beatles şi Queen la Rammstein.
Concertele lor sunt puneri în scenă spectaculoase, membrii Laibach purtând de multe ori uniforme, motiv pentru care au fost acuzaţi de extremism - de stânga şi dreapta, deopotrivă.
Spre deosebire de alte trupe industrial, cei din Laibach ştiu literal ce înseamnă repetitivitatea şi monotonia vieţii de uzină - teme tratate în muzica lor -, pentru că au lucrat în fabrica de ciment din oraşul Trbovlje.
Laibach a influenţat masiv numeroase formaţii, a lansat câteva zeci de albume şi a fost subiectul a mai multor documentare, cel mai recent fiind "Divided States of America: Laibach" (regia Sašo Podgoršek, 2004).
Două albume tribut le-au fost dedicate, unul în 1999 şi altul în 2004, acesta din urmă de trupa canadiană de industrial doom Zaraza.
Muzicienii dau rar interviuri, însă parcursul lor a fost urmărit cu interes de pasionaţii de muzică. Recent, trupa a susţinut un concert "retro-monumental avangardist" în galeria de artă contemporană Tate Modern din Londra, eveniment tratat pe larg de presa anglo-saxonă.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe