Lars von Trier, interogat de poliţia daneză. Cineastul ar putea fi cercetat pentru "lăudarea crimelor de război"

Cineastul danez Lars von Trier a declarat că a fost interogat, miercuri, de poliţia daneză privind afirmaţiile sale controversate legate de Hitler pe care le-a făcut în timpul ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Cannes.

Urmărește
232 afișări
Imaginea articolului Lars von Trier, interogat de poliţia daneză. Cineastul ar putea fi cercetat pentru "lăudarea crimelor de război"

Lars von Trier (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Astăzi, la ora 14.00, am fost chestionat de poliţia din regiunea Sjælland, în legătură cu rechizitoriul preliminar al procurorului din oraşul Grasse (Franţa), din august 2011, despre o posibilă încălcare a legilor franceze privind preamărirea crimelor de război", a declarat Lars von Trier într-un comunicat.

"Încălcarea legislaţiei franceze se referă la declaraţiile (cineastului, n.r.) făcute într-o conferinţă de presă la Cannes, în mai 2011", se afirmă în acelaşi comunicat.

"În virtutea acestei încălcări grave, am ajuns la concluzia că nu pot să mă exprim fără ambiguitate. Din acest motiv am decis ca, începând de astăzi, să nu mai fac declaraţii publice", a adăugat cineastul danez.

Contactat de AFP, procurorul din Grasse, Jean-Michel Cailleau, a dezminţit existenţa acestui rechizitoriu. "Nu este coerent, nu pot să cer un rechizitoriu, deoarece nu sunt judecător de instrucţie, a declarat el.

"Însă nu am rămas nici cu braţele încrucişate după ceea ce s-a spus la Festivalul de la Cannes. De atunci, am făcut câteva investigaţii şi am cerut în această vară autorităţilor judiciare daneze să ne spună dacă afirmaţiile făcute la Cannes pot atrage anumite urmări ca infracţiune penală, potrivit legislaţiei daneze", a adăugat procurorul francez.

"În acest caz, ei pot continua, la fel cum şi noi putem să continuăm. Decizia mea nu a fost încă luată. Dacă danezii vor spune că acest caz este de competenţa lor, atunci nu îl vom ancheta în Franţa", a explicat Jean-Michel Cailleau.

Jean-Michel Cailleau a mai spus că, în cazul în care va continua ancheta, cineastul danez va fi cercetat pentru "lăudarea crimelor de război".

Renumit pentru provocările sale, Lars von Trier a ţinut prima pagină a ziarelor din lumea întreagă după ce a afirmat că simte "puţină compasiune pentru Hitler", în timpul Festivalului de la Cannes, cu ocazia prezentării celui mai recent film al său, intitulat "Melancholia".

"Spun doar că îl înţeleg (pe Hitler, n.r.), ca om. Nu a fost cu adevărat un tip curajos, dar înţeleg multe lucruri din felul lui de a fi şi îl simpatizez puţin", a spus cineastul danez.

Lars von Trier, care şi-a cerut scuze ulterior, a fost declarat "persona non grata" la Cannes, pe durata întregii ediţii din 2011 a festivalului.

Lars von Trier a şocat şi în 2009, când presa internaţională a aflat că regizorul danez a angajat câteva staruri din filmele porno pentru a dubla scenele cu caracter explicit din filmul "Antichrist", ai cărui protagonişti au fost actorii Charlotte Gainsbourg şi Willem Dafoe.

Născut pe 30 aprilie 1956, în Danemarca, Lars von Trier este unul din regizorii ale căror creaţii au influenţat semnificativ cinematografia europeană. Absolvent al Şcolii de Film Naţionale Daneze, Von Trier a debutat în lungmetraj în 1984, cu "The Element of Crime", pentru care a obţinut, la Festivalul de la Cannes, marele premiu pentru tehnică.

Cariera regizorului mai include titluri celebre, precum "Abisul sufletului/ Breaking the Waves", distins cu marele premiu al juriului la Cannes (1996), "Dansând cu noaptea/ Dancer in the Dark", câştigător al trofeului Palme d'Or, "Dogville" (2003), premiat cu European Film Award, "Manderlay" (2005) şi "Şeful şefilor/ The Boss Of It All" (2006).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici