- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (01.04.2009, 18:41)
- Laura Mitran , Laura Mitran ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea privind managementul instituţiilor culturale, discutată în Comisia de cultură a Camerei
Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 189/ 2008 privind managementul instituţiilor culturale a fost discutat în linii generale în şedinţa de miercuri a Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor.
Urmărește
513 afișări
Din partea Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN), iniţiatorul acestei ordonanţe, au fost prezenţi la şedinţă secretarul de stat Octavian Ştireanu şi fostul secretar de stat Demeter Andras, în prezent consilier al ministrului Culturii.
Demeter Andras a prezentat actul normativ, spunând că acesta a fost menit să aducă o "reparaţie" la procedurile prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 26/2005 privind managementul instituţiilor publice de cultură, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 114/2006.
OUG nr. 189/2008 reglementează procedura de selecţie şi de evaluare a managerilor, a directorilor de teatre, filarmonici, muzee, biblioteci şi alte instituţii publice de cultură, a explicat Andras.
"A fost necesară o schimbare în raportul juridic, actul managerial fiind un act de responsabilizare, nu corespundea contractului individual de muncă", a spus Demeter Andras, referindu-se la noile contracte de management care urmează a fi întocmite potrivit OUG nr. 189/2008. Contractul de management va fi guvernat de dreptul administrativ şi nu va mai fi asimilat contractului individual de muncă.
Demeter Andras a adus precizări privind articolul 50 din ordonanţă, care prevede că "în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, contractele de management încheiate în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 26/2005 privind managementul instituţiilor publice de cultură, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 114/2006, încetează de drept". OUG 189/2008 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, pe 5 decembrie 2008.
Drepturile câştigate prin concurs de management pe baza vechii legislaţii sunt însă conservate, a mai spus Andras. Articolul 50 din OUG 189/2008 prevede, de asemenea, obligaţia autorităţii de a întocmi un nou contract de management cu directorul instituţiei, pe o perioadă care "nu poate depăşi durata pentru care a fost elaborat sau, după caz, aprobat proiectul de management care a stat la baza încheierii contractului de management iniţial".
Potrivit lui Andras, forma în care se găseşte în prezent OUG nr. 189/2008 este "suficient de clară pentru a evita abuzurile" şi din partea autorităţii şi din partea directorilor.
"Noi am încercat să reparăm vicii de formă, care aveau efecte negative asupra conţinutului", a spus fostul secretar de stat din Ministerul Culturii.
"Proiectele de management erau poezie, puteau fi şi eseuri, erau visuri ale directorilor. (...) Nu ofereau niciun detaliu privitor la cum vor ajunge la acele obiective, finanţarea de care are nevoie instituţia", a arătat Andras, menţionând că, în aceste condiţii, nu puteau fi comparate două proiecte de management pentru acelaşi post. "Am considerat că autoritatea care finanţează instituţia respectivă trebuie să fixeze anumite obiective, într-un caiet de sarcini. (...) Candidaţii trebuie să răspundă toţi la aceleaşi întrebări, inclusiv la cele privitoare la finanţare. Dacă dialogul începe astfel, rezultatele nu pot fi decât benefice", a mai spus Demeter Andras.
"Această ordonanţă mai mult creează obligaţii managerilor şi drepturile lor cam lipsesc. Această ordonanţă creează la nivelul autorităţilor locale variante pentru ca în fiecare an un director să nu mai existe în acel post", a remarcat, în schimb, deputatul Brânduşa Novac, secretar în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor.
De asemenea, ea a atras a atenţia că, odată cu încetarea contractelor de management încheiate în baza vechii legislaţii, există autorităţi locale care au încheiat contracte "ciudate" cu directorii şi n-au ştiut să le stabilească salarizarea, textul ordonanţei fiind confuz.
Demeter Andras a mai spus că, potrivit OUG nr. 189/2008, Ministerul Culturii are un rol consultativ, de îndrumare, atunci când este solicitat de autoritatea locală, privind selecţia şi evaluarea managerilor de instituţii culturale.
Preşedintele Comisiei de cultură, Raluca Turcan, a remarcat, în schimb, că prin amendamentele formulate de Ministerul Culturii la ordonanţă "se urmăreşte o nouă centralizare a actului managerial". "În loc să se meargă pe descentralizarea actului managerial în cultură, văd că, în amendamentele pe care ni le-aţi trimis, Ministerul Culturii alcătuieşte caietul de sarcini", a spus Turcan, remarcând şi că "nu sunt foarte clar precizate condiţiile pe care un management trebuie să le îndeplinească pentru a respecta contractul cadru".
Octavian Ştireanu a intervenit pentru a spune că el a adus de la minister o scrisoare pentru Comisia de cultură, cu amendamente, pe baza unui teanc de sugestii, modificări, completări, pe care l-a primit, marţi, de la şeful de cabinet al lui Theodor Paleologu, Alexandru Bălăşescu. Ştireanu a indicat că nu cunoaşte conţinutul acestui dosar, întrucât nu a luat parte la realizarea lui.
Amet Aledin, vicepreşedinte al Comisiei de cultură a Camerei, a propus atunci ca la următoarea şedinţă să fie invitat şi ministrul Culturii, Theodor Paleologu, pentru a clarifica punctul de vedere al ministerului.
Propunerea a fost aprobată de Raluca Turcan, care a precizat că nu poate fi discutat în comisie un act al cărui conţinut nu este cunoscut de reprezentanţii Ministerului Culturii, iniţiatorul OUG nr. 189/2008.
Demeter Andras a spus că nici el nu ştie nimic despre propunerile de modificări de la minister, iar Raluca Turcan a intervenit şi a cerut să se oprească "acest circ în Comisia pentru cultură" şi ca la următoarea şedinţă să fie prezent şi ministrul Theodor Paleologu.
Proiectul de Lege pentru aprobarea OUG nr. 189/2008 a fost adoptat de Senat, în şedinţa din 16 martie 2009, cu o serie de amendamente formulate de Comisia pentru cultură a Senatului, care iniţial a respins în unanimitate proiectul, după cum a precizat Octavian Ştireanu.
Ordonanţa se referă la răspunderea autorităţilor în fixarea obiectivelor de management pentru directorii instituţiilor de spectacole pe care le au în subordine, a declarat pentru MEDIAFAX Octavian Ştireanu. Astfel, primăria sau consiliul judeţean care are în subordine un teatru trebuie să precizeze ce vrea de la instituţia respectivă, referindu-se la obiective precum numărul de spectatori, turnee sau relaţii cu şcolile. Instituţiile culturale capătă astfel o răspundere faţă de comunitate.
Ministerul Culturii va avea un rol de expertiză şi de consultare pe lângă autorităţile locale care vor stabili "portofoliul de obiective" pentru instituţiile culturale pe care le au în subordine.
Totodată, atât autoritatea, cât şi directorul unei instituţii culturale vor avea o mai mare putere de negociere, asupra tuturor clauzelor din contractul de management, fără prea multe intervenţii de la minister, a mai spus secretarul de stat.
De asemenea, va fi stabilit un "programul minimal", "menit să protejeze directorul de a i se cere să facă nişte lucruri fără a avea resurse", a mai spus Octavian Ştireanu. Autoritatea va fi obligată să îi asigure mangerului un anumit buget pentru obiectivele pe care acesta le are de îndeplinit.
Potrivit lui Ştireanu, schimbarea majoră adusă de noua legislaţie va fi adaptarea obiectivelor programului de management la profilul şi particularităţile fiecărei instituţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe