Legendarul actor hollywoodian Martin Landau a murit. Era cunoscut pentru rolurile sale din "Ed Wood", "La nord, prin nord-vest" sau "Misiune Imposibilă"

Martin Landau, actor american talentat, ajuns celebru pentru rolul său din serialul cu spioni "Mission: Impossible" şi câştigătorul unui Oscar pentru rolul lui Bela Lugosi din filmul "Ed Wood," regizat în 1994 de Tim Burton, a murit la vârsta de 89 de ani.

Urmărește
2329 afișări
Imaginea articolului Legendarul actor hollywoodian Martin Landau a murit. Era cunoscut pentru rolurile sale din "Ed Wood", "La nord, prin nord-vest" sau "Misiune Imposibilă"

Legendarul actor hollywoodian Martin Landau, cunoscut pentru rolurile sale din "Ed Wood", "La nord, prin nord-vest", sau "Misiune Imposibilă", sa murit la 89 de ani (Imagine: Hepta)

Landau a murit la centrul medical UCLA din Los Angeles duminică din cauza unor complicaţii de sănătate, după ce fusese spitalizat pentru scurt timp, informează site-ul agenţiei Reuters.

A avut o carieră remarcabilă, marcată de suişuri şi coborâşuri. Landau a fost apreciat pentru rolurile sale din filme regizaye de regizori de top precum Francis Ford Coppola, Woody Allen şi Tim Burton, a fost nominalizat de trei ori la Oscar, şi a jucat în serialul cu spioni "Mission: Impossible" în anii 1960, alături de Barbara Bain, care îi era soţie la acea dată.

Născut în new York, Landau a jucat şi în proiecte de cinema de categorie slabă precum serialul din 1981 "The Harlem Globetrotters on Gilligan's Island" şi filmul cu monştri mutanţi din 1983 "The Being."

Landau a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Ed Wood", în care l-a jucat pe actorul ungar Bela Lugosi.

Printre alte roluri cunoscute pe care le-a interpretat se numără cele din 'Tucker: The Man and His Dream' şi 'North by Northwest.'

Landau a făcut un rol celebru şi în filmul horror devenit clasic al lui Alfred Hitchcock, din 1959, 'North by Northwest'.

După ce a părăsit serialul produs de CBS „Mission: Impossible” după 3 sezoane, în 1969, din cauza unei dispute contractuale, Landau a dat de numeroase piedici în timpul carierei sale, până când a fost ales de Francis Ford Coppola pentru a fi distribuit în rolul lui Abe Karatz, partenerul de afaceri al producătorului auto Preston Tucker (Jeff Bridges), în „Tucker: The Man and His Dream” (1988).

Landau a mai jucat în rolul comandatului John Koenig din serialul SF din anii 1970 „Space: 1999” alături de Barbara Bain, cu care a fost căsătorit între 1957-1993.

Fost realizator de caricaturi de ziar, Landau a refuzat rolul lui Spock din serialul NBC „Star Trek”, pe care l-a primit în cele din urmă Leonard Nimoy.

Landau a fost şi un profesor de actorie apreciat care l-a introdus în lumea actoriei pe Jack Nicholson. În anii 1950, a fost prieten bun cu James Dean, şi timp de mai multe luni, iubitul lui Marilyn Monroe: „Putea fi minunată, dar era extrem de nesigură pe sine, încât te putea scoate din minţi”, a declarat actorul pentru The New York Times în 1988.

Landau s-a născut în Brooklyn pe 20 iunie, 1928. La vârsta de 17 ani, a devenit caricaturist la The New York Daily News, dar a schimbat profesia în favoarea unei cariere de actor.

“A fost un gest impulsiv din partea mea să fac asta”, a spus Landau pentru The Jewish Journal în 2013. “A deveni actor a fost un vis pe care îl aveam atât de intrinsec şi puternic pentru că am părăsit o meserie bine plătită cu care mă descurcam pentru a deveni un actor fără angajamente.”

Landau a jucat şi în serialul lui Rod Serling "The Twilight Zone." în 2011, şi-a împrumutat vocea unui personaj din serialul animat "The Simpsons."

Un documentar despre Landau intitulat „An Actor's Actor: The Life of Martin Landau” se află în lucru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici