Legume uriaşe din seminţe trimise în spaţiu

Chinezii au reuşit să obţină nişte legume uriaşe din seminţe pe care le-au trimis în spaţiu şi care au stat pe orbita Pământului două săptămâni.

Urmărește
229 afișări
Imaginea articolului Legume uriaşe din seminţe trimise în spaţiu

Chinezii au obţinut legume uriaşe din seminţe trimise în spaţiu (www.dailymail.co.uk)

Plantele au fost obţinute dintr-un set de 2.000 de seminţe lansate pe orbită în 2006, informează dailymail.co.uk. După ce au fost recuperate din spaţiu, seminţele au fost cultivate în sere, unde au produs specimene de legume monstru.

Specialiştii chinezi sunt de părere că seminţele de fructe şi legume trimise în spaţiu pot fi răspunsul la criza mondială de alimente.

Cercetătorii de la Academia de ştiinţe agronomice din Guangdong au reuşit să obţină roşii cu o greutate de 9,5 kilograme, dovleci de 95 de kilograme, castraveţi cu o lungime de 60 de centimetri, ardei chilli cu o lungime de 22 de centimetri, vinete cu o greutate de 6 kilograme şi pepeni verzi enormi. Legumele pot hrăni mai multe persoane decât verişorii lor originali şi conţin mai mulţi nutrienţi, spun specialiştii.

China se ocupă cu experimentele asupra plantelor trimise în spaţiu din anii '80.

Anterior, specialiştii au obţinut, în condiţii de microgravitate, plante de orez şi grâu mai înalte, roşii şi ardei mai mari cu 10 - 20% decât legumele normale.

China este disperată să găsească metode mai bune de a hrăni cei 1,3 miliarde de locuitori ai săi, în timp ce terenurile cultivabile sunt înhăţate de fabrici.

Autorităţile chineze spun că legumele obţinute din seminţe de la "plantele spaţiale" au fost deja vândute în Japonia, Thailanda şi Singapore. Companii din Europa s-au arătat, de asemenea, interesate.

Cercetătorii care au obţinut legumele uriaşe au declarat că încă nu au aflat de ce seminţele au produs legume atât de mari. O posibilă explicaţie ar fi radiaţiile cosmice care au bombardat racheta ce le transporta în timpul petrecut pe orbită sau condiţiile de microgravitate.

"Nu credem că acest lucru reprezintă o ameninţare pentru oameni, pentru că nu li s-au mutat genele, ci doar secvenţele acestora", au adăugat specialiştii.

Cercetătorii din Vest se arată sceptici. Specialiştii de la NASA spun că beneficiile obţinute de pe urma legumelor nu acoperă costul trimiterii în spaţiu a seminţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici