Leonard Cohen şi-a celebrat a 76-a aniversare printr-un concert de peste trei ore la Marsilia

Cântăreţul şi compozitorul canadian Leonard Cohen şi-a celebrat, marţi, la Marsilia, cea de-a 76-a aniversare, cântând aproape trei ore şi jumătate în faţa unui public numeros, care a savurat piesele sale clasice, interpretate de o "voce de aur" care nu a îmbătrânit deloc.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Leonard Cohen şi-a celebrat a 76-a aniversare printr-un concert de peste trei ore la Marsilia

Leonard Cohen şi-a celebrat a 76-a aniversare printr-un concert de peste trei ore la Marsilia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe scena din Marsilia (Franţa), artistul, cei şase instrumentişti şi cei doi corişti ai săi, purtând costume în culori închise, au susţinut un concert unic, a cărui regie a fost pe cât de sobră, pe atât de elegantă.

Şarmant şi alert, cântăreţul a legat cu vitalitate cele mai mari titluri ale sale, printre care s-au numărat "Suzanne", "Everybody Knows", "I'm Your Man" şi "Hallelujah".

Înconjurat pe scenă de muzicieni talentaţi, precum Javier Mas, care a cântat la o chitară spaniolă cu 12 coarde, şi Dino Soldo la saxofon, septuagenarul canadian cu o voce caldă şi fascinantă i-a invitat pe spectatori, prin intermediul versurilor, să valseze la Viena, să facă dragoste la New York, să declare război Germaniei naziste şi să danseze pe zidurile Berlinului.

"Aveam atât de multe lucruri să vă spun în această seară", a declarat Leonard Cohen.

Repertoriul său vorbeşte despre viaţă, dragoste, femei, corpuri înlănţuite, melancolie, solitudine şi respingerea sistemului.

Pe două ecrane uriaşe amplasate de o parte şi de alta a scenei, spectatorii prezenţi la Marsilia au putut să citească traducerea în limba franceză a versurilor.

Leonard Cohen va mai susţine două concerte în Franţa - în oraşele Tours şi Lille -, iar apoi va concerta în Germania, Polonia, Rusia, Slovenia şi Slovacia, punând astfel capăt primului său turneu mondial ce a inclus 220 de concerte, toate cu casa închisă.

Anul trecut, Leonard Cohen a fost inclus oficial în Rock and Roll Hall of Fame din New York, odată cu Madonna, John Mellencamp, The Dave Clark Five şi The Ventures. Cântăreţul canadian a primit un trofeu onorific şi la cea de-a 40-a gală a premiilor Grammy, care a avut loc la Los Angeles la începutul lunii februarie.

Leonard Cohen a început să cânte la chitară la vârsta de 13 ani. A urmat cursurile Universităţii McGill, unde a câştigat premiul McNaughton pentru creaţie, înainte de absolvire. Şi-a publicat primul volum de poezie, "Let Us Compare Mythologies" la un an după aceea, cu un succes răsunător. Judy Collins, nume de top al folk-ului anilor '60, înregistrează o versiune a piesei "Suzanne", care ajunge rapid un hit. Solista îi propune lui Cohen să o urmeze în turnee şi astfel debutul lui are loc în vara anului 1967, la The Newport Folk Festival. Au urmat două concerte cu casa închisă în New York şi o apariţie la CBS Network, unde Cohen îşi interpretează cântecele şi îşi recită poeziile. Cohen semnează un contract cu studioul de înregistrări Columbia şi, în 1968, lansează primul său album, "The Songs of Leonard Cohen", un material devenit hit folk şi care stârneşte vâlvă în mediile muzicale, asigurându-i un renume inegalabil printre cântăreţi şi textieri. Au urmat, printre altele, "Songs From a Room"(1969), "Songs of Love and Hate"(1971), "New Skin for Old Ceremony" (1974), "Death of a Ladies' Man" (1977) şi "I'm Your Man" (1988).

Legendarul Leonard Cohen şi-a reluat turneele în 2008, după 15 ani de absenţă de pe scenă. În 2008 şi în 2009, artistul a susţinut show-uri şi la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici