Les Films de Cannes: Întâlnire cu actriţa Sandrine Bonnaire, delicii indiene şi "E.T", în weekend

Cinefilii o vor întâlni, în acest weekend, la Les Films de Cannes à Bucarest pe actriţa Sandrine Bonnaire, vor savura delicii indiene după proiecţia filmului "The Lunchbox", iar apoi se vor întorce în epoca lui "E.T" ghidaţi de Jor Van Kline, coordonator efecte speciale în producţii hollywoodiene.

Urmărește
83 afișări
Imaginea articolului Les Films de Cannes: Întâlnire cu actriţa Sandrine Bonnaire, delicii indiene şi "E.T", în weekend

Les Films de Cannes: Întâlnire cu actriţa Sandrine Bonnaire, delicii indiene şi "E.T", în weekend (Imagine: Facebook)

După deschiderea simultană de vineri, de la Cinema Studio şi CinemaPRO, cu lungmetrajul "Heli", în prezenţa cineastului premiat pentru regie la Festivalul de la Cannes 2013, Amat Escalante, weekendul continuă la Les Films de Cannes à Bucarest cu pelicule şi evenimente de neratat, printre care şi o proiecţie surpriză.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, sâmbătă, de la 14.00, în Retrospectiva Maurice Pialat va rula un documentar despre celebrul regizor, "Maurice Pialat, L'amour existe", de Jean-Pierre Devillers şi Anne-Marie Faux, urmat de celebrul "À nos amours" (1983), filmul cineastului, care a lansat cariera lui Sandrine Bonnaire, premiat cu César în 1984, şi de o discuţie la care vor lua parte Sylvie Pialat, actriţa franceză şi Nick James, redactorul-şef al publicaţiei Sight & Sound. Moderator va fi scenaristul şi regizorul Răzvan Rădulescu, un admirator al creaţiei lui Maurice Pialat. Alte trei filme regizate de Pialat pot vizionate în acest weekend - "Police" (1985), "Loulou" (1980) şi "Le Garçu" (1995) -, toate cu Gérard Depardieu în rolul principal masculin.

Seara, spectatorii o pot întâlni pe Sandrine Bonnaire la proiecţia propriului ei film, "J'enrage de son absence", la Cinema Elvira Popescu, de la 20.30. În acest weekend, va lua parte la evenimente şi Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes.

Din Franţa vine şi Christophe Paou, actor principal în controversatul "L'Inconnu du lac", în regia lui Alain Guiraudie, distins cu premiul pentru regie al secţiunii Un Certain Regard şi cu trofeul independent dedicat producţiilor cu tematică gay Queer Palm. Filmul a făcut vâlvă la Cannes, din cauza scenelor explicite de sex. Actorul va fi prezent la proiecţii şi va sta de vorbă cu publicul sâmbătă, de la 18.30, la CinemaPRO, şi duminică, de la 20.00, la Cinema Elvira Popescu.

Ca în fiecare an, în programul Les Films de Cannes à Bucarest există o proiecţie-surpriză, duminică, de la ora 16.00, la CinemaPRO. Surpriza va fi dezvăluită doar cu puţin timp înainte de începerea proiecţiei.

Copiii, părinţii şi adolescenţii pot savura unul dintre filmele care au marcat generaţii întregi de spectatori şi cineaşti, "E.T. Extraterestrul", duminică, de la 13.30, la Cinema Studio. Despre filmul lui Steven Spielberg, care a bătut recordul la încasări în 1982, şi despre cum au evoluat efectele speciale din anii '80 până în epoca digitalului va vorbi Jor Van Kline, care a lucrat la numeroase producţii hollywoodiene marca MGM, 20th Century Fox, Disney, Paramount, Universal şi Columbia Pictures. Intrarea la acest eveniment este liberă.

Un moment delicios, la propriu, va fi proiecţia filmului "The Lunchbox", de Ritesh Batra, care a încântat audienţa secţiunii Semaine de la Critique şi a obţinut premiul publicului. Povestea de dragoste din Mumbai are legătură cu mâncarea şi cu serviciul impecabil de livrare numit dabbawallah, vechi de 120 de ani. În rolul principal este vedeta bollywoodiană Irrfan Khan. Proiecţia de duminică, de la 15.30, de la Elvira Popescu, va introdusă de Krishan George, proprietarul restaurantului cu specific indian Barka Saffron. La final, pe spectatori îi aşteaptă o mică surpriză culinară cu bunătăţi tradiţionale indiene pregătite de Barka Saffron.

De neratat sunt proiecţiile filmelor proaspăt aduse de la Cannes, care vor rula în premieră în România: "Inside Llewyn Davis", al fraţilor Joel şi Ethan Coen, distins cu marele premiu al juriului, "Fruitvale Station", de Ryan Coogler, câştigătorul marelui premiu la Sundance şi al premiului de debut Un Certain Regard, "Le passé", de Asghar Farhadi, propunerea Iranului la Oscar şi filmul care i-a adus premiul de interpretare la Cannes actriţei Bérénice Bejo, "Jimmy P. (Psychotherapy of a Plains Indian)", de Arnaud Desplechin, cu Benicio del Toro şi Mathieu Amalric pe afiş, dar şi "Nebraska", în regia lui Alexander Payne, pentru care actorul Bruce Dern a câştigat premiul de interpretare la Cannes 2013.

Peste 60 de filme rulează, între 25 şi 31 octombrie, la CinemaPRO, Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu. 20 dintre acestea au fost proiectate anul acesta la Festivalul de la Cannes, iar 13 dintre ele au câştigat premii importante, inclusiv Palme d'Or, marele premiu al juriului, premiul pentru regie, scenariu, interpretare, premiul juriului. Majoritatea vor fi vizionate în premieră în România.

Programul complet Les Films de Cannes à Bucarest poate fi consultat la adresa http://www.filmedefestival.ro/2013/program-2/.

Biletele la festival se vând separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro şi la casierie, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro şi la casa de bilete, iar pentru Cinema Studio, doar la casieria cinematografului. Intrarea este liberă la proiecţiile de scurtmetraje, la filmele lui Steven Spielberg, la discuţii şi masterclass-uri.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediţia a patra este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film şi Asociaţia Macondo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici