Documentul, evaluat de specialişti la suma de 30 de milioane de dolari, a fost cumpărat de David Rubenstein, un avocat din Washington.
"Am făcut tot ceea ce se putea pentru ca Arhivele naţionale să poată păstra acest document. Exemplarul se află doar temporar în custodia mea", a declarat Rubenstein.
Exemplarul scos la licitaţie, care a fost păstrat la Arhivele naţionale americane de la Washington din 1988, este una din cele două copii ale Magna Carta păstrate în afara graniţelor Marii Britanii. Cealaltă copie, care datează tot din 1297, aparţine guvernului australian. Sotheby’s a indicat că în lume există mai puţin de 20 de copii ale acestui document.
Magna Carta Libertatum – Marea Cartă a Libertăţilor – este un document emis în 1215 în Anglia, în timpul domniei regelui Ioan fără Ţară. Prin această Cartă se urmărea îngrădirea puterii regelui, eliminarea abuzurilor comise de acesta şi/ sau de reprezentanţii săi, precum şi garantarea unui număr de drepturi pentru toţi cetăţenii englezi.
Constituţia americană cuprinde idei şi fraze extrase din acest document.
Magna Carta a fost ratificată şi modificată de fiecare monarh care i-a succedat regelui Ioan. A fost adoptată ca lege de parlamentul britanic în 1297, când a fost modificată de regele Edward I.