Linie telefonică pentru denunţarea abuzurilor sexuale, disponibilă la Festivalul de la Cannes 2018. "Unul dintre violurile de care este acuzat Harvey Weinstein s-a întâmplat aici, la Cannes"

O linie telefonică pentru denunţarea abuzurilor sexuale va fi disponibilă în timpul Festivalului de Film de la Cannes, după ce producătorul în dizgraţie Harvey Weinstein a fost acuzat că a atacat patru actriţe la ediţiile anterioare ale evenimentului, transmite AFP.

Urmărește
398 afișări
Imaginea articolului Linie telefonică pentru denunţarea abuzurilor sexuale, disponibilă la Festivalul de la Cannes 2018. "Unul dintre violurile de care este acuzat Harvey Weinstein s-a întâmplat aici, la Cannes"

Linie telefonică pentru denunţarea abuzurilor sexuale, disponibilă la Festivalul de la Cannes 2018. "Unul dintre violurile de care este acuzat Harvey Weinstein s-a întâmplat aici, la Cannes"

Informaţia a fost făcută publică de ministrul francez pentru Egalitatea în drepturi, Marlene Schiappa, care a anunţat un parteneriat cu organizatorii Festivalului de la Cannes.

"Unul dintre violurile de care este acuzat Harvey Weinstein s-a întâmplat aici, la Cannes, iar organizatorii festivalului nu pot să nu reacţioneze", a spus ministrul.

Printre cele care l-au acuzat de aceste violuri se numără actriţa italiană Asia Argento, care a spus că fapta a avut loc pe când ea avea 21 de ani.

Schiappa a mai spus că măsurile de protecţie sunt luate nu numai în cazul actriţelor, ci al tuturor femeilor care muncesc în această industrie.

Deşi, anul acesta, preşedintele juriului Palme d'Or este actriţa australiană Cate Blanchett, organizatorii Festivalului de la Cannes au fost criticaţi în trecut pentru atitudinea faţă de femei, un exemplu fiind obligaţia ca acestea să poarte pe covorul roşu încălţăminte cu toc înalt.

În timp ce competiţia celei de-a 71-a ediţii a Festivalului de la Cannes include doar trei regizoare, organizatorii evenimentului au selecţionat multe filme regizate de femei în secţiunile paralele Un Certain Regard, Semaine de la Critique şi Quinzaine des Réalisateurs.

Iar juriul competiţiei oficiale este format din cinci femei şi patru bărbaţi, de şapte naţionalităţi, de pe cinci continente.

Controverse a stârnit şi decizia ca regizorul danez Lars von Trier să revină pe Croazetă anul acesta, cu un film în afara competiţiei, "The House that Jack Built", la şapte ani după ce a fost declarat persona non grata de organizatori.

În 2011, Lars von Trier a provocat un scandal la Cannes, după ce şi-a exprimat "simpatia" pentru Hitler, pe care, a spus atunci acesta, îl "înţelege", afirmând şi că "Israelul te scoate într-adevăr din sărite". Lars Von Trier a făcut acele comentarii în timp ce a răspuns unei întrebări a jurnaliştilor despre originile sale germane, pe care le-a descoperit în 1989, după moartea mamei sale, dar şi în legătură cu declaraţiile lui pentru o revistă daneză, referitoare la "gustul său pentru estetica nazistă". Lars Von Trier şi-a încheiat acel interviu stânjenit şi râzând cu stângăcie: "Ok, sunt un nazist".

În ciuda faptului că şi-a cerut scuze, a fost declarat persona non grata pe Croazetă, o sancţiune fără precedent în istoria evenimentului.

Cântăreaţa islandeză Bjork a declarat, în octombrie 2017, că a fost hărţuită pe platourile de filmare la "Dancer in the Dark", muzicalul pentru care a primit premiul pentru cea mai bună actriţă la Cannes 2000, regizat de Von Trier.

Peste o sută de femei, printre care actriţe precum Rose McGowan şi Gwyneth Paltrow, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărţuire sexuală, viol sau agresiune, în urma apariţiei, la începutul lunii octombrie 2017, a unui articol în The New York Times în care erau oferite detalii cu privire la mai multe plângeri pe numele producătorului de film. Weinstein a negat acuzaţiile, dar este subiectul mai multor anchete ale poliţiei americane şi britanice. Producătorul, care face tratament pentru dependenţa de sex, nu a fost încă pus sub acuzare.

În urma acuzaţiilor, în SUA a fost iniţiată o mişcare online, la care participă milioane de femei. Acestea au vorbit pe Facebook şi pe alte reţele sociale despre traumele pe care le-au suferit din cauza experienţelor de hărţuire sexuală sau abuz şi au folosit hashtag-ul "#MeToo" ("Şi Eu", n.r.). Mai multe personalităţi s-au alăturat campaniei sociale din mediul online, între acestea numărându-se Lady Gaga şi actriţele Anna Paquin şi Evan Rachel Wood. În plus, au fost şi bărbaţi care s-au implicat în acest demers, între aceştia fiind actorul Javier Munoz.

Cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 8 - 19 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici