- Home
- Life-Inedit
- SIBIU, (16.02.2019, 20:27)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Locul din România ales de vârstnicii din ţară şi din străinătate pentru a se bucura de fiecare zi | GALERIE FOTO
Departe de zgomotul oraşului, într-un loc de poveste, de unde se văd Munţii Făgăraş, zeci de vârstnici se bucură de fiecare zi împreună, primesc musafiri, ascultă muzică, merg la capelă şi organizează petreceri. Se întâmplă la Căminul „Seniorenresidenz Maria Theresia” din Şura Mică, judeţul Sibiu.
Urmărește
4532 afișări
Locul din România ales de vârstnicii din ţară şi din străinătate pentru a se bucura de fiecare zi | GALERIE FOTO
VEZI MAI JOS GALERIA FOTO
La Căminul de bătrâni „Maria Theresia” din Şura Mică, timpul curge altfel. Bucuria fiecărui locatar îi face pe musafiri să intre în lumea lor, una în care nu mai există probleme şi fiecare zi este una ce trebuie trăită la maxim. Cei mai mulţi dintre ei sunt trecuţi de 80 de ani, trupul lor e chinuit de boli, dar mintea le este ageră şi povestesc cu drag despre amintirile lor, despre reuşitele lor, despre cum au transformat lumea întreagă şi cum, la senectute, şi-au ales să locuiască la Căminul pentru persoane vârstnice deschis în Şura Mică de familiile Schelker şi Bârsan, doi medici români care sunt stabiliţi în Germania, respectiv în Austria.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”
-
SUA dă Ucrainei un nou pachet de ajutor militar de 1,25 miliarde de dolari
Academicieni, profesori, contabili, oameni care au schimbat destine, sunt la Şura Mică. Timpul petrecut împreună parcă i-a făcut şi mai blânzi, astfel că odată ce le treci pragul simţi că ai intrat în familia lor.
„Vedeta” grupului este academicianul George Litarczek, care a adus în România, pentru prima dată, anestezia, care i-a operat pe Gheorghe Gheorghiu Dej şi pe Elena Ceauşescu. El a fost primul locatar şi acum este cel care este vizitat cel mai des. George Litarczek este cetăţean american, născut la Boston, şi-a petrecut copilăria la Cambridge şi a studiat la Londra. În ultima perioadă, locuia la Petroşani.
„Am stat aproape doi ani la Petroşani şi am avut diverse aventuri de sănătate, care de care mai puţin încurajatoare. Pe mine, la Petroşani, mă îngrijea o familie de la etajul 4. Eu stăteam la etajul 7. Doamna venea, făcea curat, spăla, tot ce trebuie şi domnul era cu maşina. Doamna s-a îmbolnăvit şi nu a putut să mă mai îngrijească. Prietena mea de la Petroşani, medic şef la ATI, îl ştia pe domnul doctor Schelker şi tocmai am aflat că se deschide acest centru aici. Am fost primul ei musafir, pe 14 august, anul trecut am venit. Şi aşa a venit toată treaba. Aici e totul perfect. E totul foarte bine. Aş recomanda mai ales străinilor, pentru sunt condiţii chiar mai bune ca la ei, şi ştiu ce spun, dar şi pentru că e mult mai ieftin decât la ei. E la jumătate de preţ. Şi condiţiile sunt mai bune ca acolo”, a spus academicianul.
Fiecare face ce vrea, dar mesele sunt sfinte: au trei mese pe zi şi gustări. George Litarczek are, la cei peste 90 de ani împliniţi în decembrie 2018, un program variat, care să îi satisfacă toate hobby-urile: citeşte, se plimbă, vorbeşte des la telefon şi primeşte vizite.
„Totul depinde de modul de viaţă al fiecăruia, de cum se simte. Eu locul acesta l-aş recomanda la toţi prietenii mei din străinătate. Ei mai vin la mine în vizită. Am o grămadă de prieteni, pentru că am fost profesor la Medicină şi la Politehnică”, povesteşte dr. Litarczek.
Aici am găsit-o şi pe Paraschiva Hurezeanu, mama ambasadorului Emil Hurezeanu. I-a fost greu să se obişnuiască, să îşi lase casa, dar spune că acum i se pare totul mult mai simplu decât era atunci când trebuia să se ocupe de toate, acasă. Până să se decidă dacă vrea sau nu să rămână la Şura Mică, reprezentanţii Centrului o aduceam dimineaţa la ei, iar seara o duceau înapoi acasă. Până într-o zi, când fosta profesoară a spus că a luat decizia de a rămâne.
„E foarte greu să pleci de acasă şi să te obişnuieşti într-o instituţie de acest fel. După părerea mea, fără să cred că exagerez, aceasta face excepţie. În primul rând este curăţenie exemplară, pe care foarte greu o mai găseşti în alte instituţii de acest fel, în spitale. Nici acasă nu o mai poţi întreţine. Curăţenia şi bunul gust te întâmpină la tot pasul atât în curte, cât şi în interior, făcându-te să te simţi bine. Mâncarea este potrivită din toate punctele de vedere pentru oamenii în vârstă, gustoasă, proaspătă, variată. Personalul este bine pregătit, binevoitor, serviabil, la orice oră din zi şi din noapte. Medicii sunt foarte implicaţi, care te întreabă la tot pasul cum te simţi, de ce ai nevoie. Toate acestea te fac să te simţi foarte bine, să uiţi de toate necazurile şi bolile. Eu stau aici din septembrie 2018. Dar două luni nu am putut să mă obişnuiesc. Mă duceam şi dormeam acasă. Apoi am zis că trebuie să pot. Şi am văzut că e mult mai bine aşa, sunt mai bine aşa”, a spus Paraschiva Hurezeanu.
Un contabil care a lucrat aproape 30 de ani în Germania a ales Căminul „Seniorenresidenz Maria Theresia”
Adrian Balica are 87 de ani. Ultimii 29 de ani i-a petrecut în Germania şi este de meserie contabil. A lăsat Germania şi a venit lângă Sibiu, deşi, de loc, este din Braşov. Spune că a ales Căminul „Seniorenresidenz Maria Theresia” în cunoştinţă de cauză şi are convingerea că a făcut ceea ce trebuia.
„Cred că sunt unul dintre puţinii locatari de aici care au putut face comparaţie între două sau mai multe aşezăminte de acest fel. Eu am putut face comparaţie între patru. Nu că aş fi locuit, că nu am locuit. Soţia mea a a fost şi eu am vizitat-o zilnic, în Germania. Eu am venit din Germania. Eram în cunoştinţă de cauză cu tot ce se întâmplă. Condiţiile aici sunt fără reproş. Când am văzut anunţul - că saşii din Ardeal au un ziar acolo - m-am bucurat. L-am văzut o dată, am trecut peste el, dar nu mă gândeam, l-am văzut şi a doua oară, m-am uitat mai atent, apoi m-am uitat pe internet şi, pentru că anul trecut am venit de trei ori aici, la Alba Iulia, unde am un nepot, în vară am decis să vin. Am venit şi am văzut, nu era gata, era finisajul exterior, în interior mai era de lucru. Asta a fost prin iunie, iar în august am venit din nou. Am vorbit cu doamna Bârsan (Jeny Bârsan – n.r.), cu domnul doctor Schelker (Erik Schelker – n.r.) şi m-am decis. Am convingerea că am făcut cea mai bună alegere. Am lăsat tot şi am venit aici”, povesteşte Adrian Balica.
Om obişnuit cu viaţa, fostul contabil spune că la vârsta sa, tot ce mai trebuie să facă este să se bucure de fiecare zi.
„Mă simt foarte bine. Am avut convingerea că va fi bine. Dacă nu aveam această convingere, nu aş fi venit. Aveam condiţii şi acolo, în Germania. Aşteptările au fost îndeplinite pe deplin. La vârsta mea nu puteam sta acasă. Până am venit aici, am spălat, am călcat, mi-am făcut cumpărături, mi-am făcut ordine în casă. Acum nu mai trebuie să fac nimic. Am mulţumirea că mă pot bucura de fiecare zi”, a mai spus Adrian Balica.
Căminul de Bătrani „Maria Theresia” din judeţul Sibiu localitatea Şura Mică, este un complex modern care ofera confort la standarde occidentale şi, mai ales, îngrijire medicală şi personală acordată de personal înalt calificat, sub îndrumarea şi coordonarea a doi medici germani cu experienţă de peste 25 de ani în conducerea unor astfel de unităţi.
Situat într-o zonă pitorească şi nepoluată, unde liniştea şi frumuseţea naturii vindecă şi dau energie şi poftă de viaţă, Căminul de „Maria Theresia” se întinde pe o suprafaţă de 8.000 de metri pătraţi, asigurând toate condiţiile pentru odihnă şi refacere.
Căminul din Şura Mică este locul ideal pentru o viaţă de calitate: mâncare sănătoasă, aer curat şi o comunitate calmă, caldă şi primitoare.
Dotările moderne, camerele şi apartamentele confortabile, cu toate facilităţile necesare vârstei a treia, spaţiile comune de socializare şi relaxare, activităţile culturale şi de divertisment organizate frecvent, programele de îngrijire medicală şi recuperare foarte bine puse la punct şi disponibilitatea fizică şi sufletească a personalului, fac din Căminul de bătrani „Maria Theresia” locul perfect pentru vârstnici, indiferent de starea de sănătate.
Căminul pentru vârstnici cu îngrijiri de tip hotelier şi îngrijire medicală „ Maria Theresia” a fost deschis oficial în 29 septembrie 2018.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:02
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
astăzi, 08:59
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână