- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (19.11.2018, 09:35)
- Bianca Pavaluca
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lovitură de teatru: Tabloul găsit la Tulcea despre care se credea că a fost pictat de Picasso este un FALS
Tabloul "Cap de Arlechin" pictat de Pablo Picasso, pe care o româncă a crezut că l-a găsit într-o pădure din judeţul Tulcea, s-a dovedit a fi o farsă făcută de doi producători de teatru din Belgia, relatează Die Presse şi televiziunea olandeză Nos.
Urmărește
2158 afișări
Tabloul găsit la Tulcea despre care se credea că a fost pictat de Picasso este un fals
Doi producători de teatru belgieni au fost în spatele farsei. Aceştia au îngropat tabloul la data de 31 octombrie în pădurea din Tulcea, iar în ziua următoare au trimis şase scrisori anonime cu locaţia picturii şi instrucţiuni pentru găsirea acesteia. Scrisorile au fost trimise la trei adrese din România şi trei din Olanda.
Autoarea de origine română, Mira Feticu, a picat în plasa celor doi producători şi a mers la Tulcea, unde a găsit copia tabloului „Cap de Arlechin”, unul dintre tablourile furate în 2012 din Muzeul Kunsthal din Rotterdam.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Producătorii şi-au anunţat ulterior victimele prin e-mail că mesajul a fost o farsă, inspirată dintr-o piesă de teatru numită „Copia adevărată”, care a avut premiera săptămâna trecută la Anvers.
Scriitoarea stabilită în Olanda a declarat pentru postul olandez de televiziune NOS că „a picat într-o farsă publicitară”, elaborată de producătorii belgieni Yves Degryse şi Bart Baele. Piesa „Copia adevărată” îl are în centrul acţiunii pe falsificatorul de tablouri olandez Geert Jan Jansen.
Cei doi producători au dorit să prezinte prin intermediul piesei „valoarea adevărului”. Aceştia şi-au cerut ulterior scuze Mirei Feticu, după ce au aflat că aceasta a călătorit din Olanda în România împreună cu un prieten pentru a găsi pictura.
„Din păcate, lucrurile au mers diferit şi ne cerem scuze pentru acest lucru”, au anunţat Degryse şi Baele.
Autenticitatea tabloului găsit la Tulcea a fost pusă la îndoială de expertul în artă Peter van Beveren, care a transmis că există cel puţin 16 diferenţe între tabloul găsit în România şi opera lui Pablo Picasso.
„Liniile, culorile, detaliile... Nu se potrivesc. În baza a ceea ce văd, cred că este un fals”, a declarat acesta după ce a văzut o poză cu tabloul găsit de Mira Feticu.
Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) din Bucureşti nu a primit nicio solicitare legată de o expertiză pentru tabloul "Cap de arlechin", atribuit lui Pablo Picasso, despre care se crede că a fost descoperit într-o pădure din Tulcea, a declarat pentru MEDIAFAX Secretariatul instituţiei.
"În momentul de faţă, Muzeul Naţional de Artă al României nu cunoaşte absolut nimic. N-am primit niciun telefon de la nimeni, nu ştim ce să vă transmitem în momentul de faţă", a declarat, luni dimineaţă, pentru MEDIAFAX, Secretariatul MNAR.
Potrivit DIICOT, duminică, erau investigate împrejurările în care un tablou semnat Pablo Picasso, estimat la aproximativ 800.000 de euro, a fost găsit, sâmbătă seară, pe raza judeţului Tulcea, la Caracaliu.
În anul 2012, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, o bandă formată din şase români a sustras şapte tablouri semnate, printre alţii, de Pablo Picasso, Henri Matisse şi Claude Monet de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam. În anul 2013, autorităţile au anunţat că au găsit în soba unuia dintre suspecţi cenuşa provenită de la cel puţin trei dintre operele de artă. Aceştia au fost condamnaţi ulterior la închisoare pentru furtul comis.
De la muzeul din Rotterdam au fost furate, în mai puţin de trei minute, tablourile "Tete d´Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait" de Meyer de Haan şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.
Mira Feticu a scris ulterior o carte despre acest jaf, „Tascha”.
Autenticitatea tabloului găsit la Tulcea a fost pusă la îndoială de expertul în artă Peter van Beveren, care a transmis că există cel puţin 16 diferenţe între tabloul găsit în România şi opera lui Pablo Picasso.
„Liniile, culorile, detaliile... Nu se potrivesc. În baza a ceea ce văd, cred că este un fals”, a declarat acesta după ce a văzut o poză cu tabloul găsit de Mira Feticu.
Citeşte şi: Codul lui Da Vinci, în variantă românească. Mira Feticu, despre indiciile care au condus-o la tabloul presupus al lui Picasso, îngropat lângă un copac în Tulcea: Opt rânduri, ca o poezie sinucigaşă
Citeşte şi: Un tablou furat, atribuit lui PICASSO, a fost găsit îngropat în Tulcea, într-un loc total neaşteptat. Descoperirea epocală a fost făcută în urma unui pont anonim
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36