- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (27.03.2014, 11:17)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lucruri inedite despre miros
Cel mai sensibil dintre toate simţurile omului şi primul care se dezvoltă la rasa umană chiar înainte de naştere, mirosul are un rol extrem de important în modalitatea de percepţie şi de acomodare la mediu.
Urmărește
5463 afișări
Lucruri inedite despre miros (Imagine: Shutterstock)
Lucruri inedite despre miros:
• Din aproape 110.000 de tipuri de mirosuri existente în natură, oamenii percep numai aproximativ 100-200. Simţul olfactiv al copiilor este mult mai fin, iar cei care lucrează în industria parfumurilor pot detecta de la 600 la 800 de mirosuri.
• Mirosul este cel mai sensibil dintre simţuri. Oamenii îşi pot aminti mirosurile cu o acurateţe de 65% chiar şi după un an, în timp ce memoria vizuală funcţionează la un nivel de 50% după trei luni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
• Studii arată că 75% din emoţii sunt declanşate de mirosul legat de plăcere, buna dispoziţie, emoţie şi memorie. Unul dintre cele mai evocatoare mirosuri din copilărie este cel al creioanelor.
• Mirosul este primul simţ care se dezvoltă la om. Chiar înainte de naştere, acesta este pe deplin format şi funcţional.
• Simţul olfactiv atinge un nivel maxim de dezvoltare în timpul adolescenţei târzii, după care intră într-o perioadă de declin gradual. Persoanele care au o capacitate defectuoasă de a mirosi, şi implicit de a gusta, au tendinţa de a urma diete mai puţin sănătoase.
• Oamenii au între 5 şi 6 milioane celule detectoare de mirosuri, foarte puţine în comparaţie cu regnul animal. De exemplu, iepurii au 100 de milioane, iar câinii - 220 de milioane de astfel de celule. În timp ce oamenii au un miros preferat, la fel stă situaţia şi la animale. Pisicile preferă mirosul de valeriană, leii pe cel de mentă, iar cămilelor le place mirosul de tutun.
• Simţul olfactiv este responsabil pentru 75-95% din impactul unui anumit gust. Dacă nu am putea detecta prin miros diferenţa dintre ceapă şi cartof, ar fi foarte greu să le deosebim la gust.
• Persoanele care nu pot mirosi suferă de o condiţie numită anosmie.
• Cacosmia este o altă afecţiune legată de felul în care simţim mirosurile. Oamenii care suferă de ea simt un miros revoltător, cum ar fi de putregai, indiferent de ce ar avea lângă ei.
• Felul în care mirosim are un rol important în atracţia pe care o simţim faţă de anumite persoane. În cadrul unui studiu, mai multe femei au purtat tricouri de bărbaţi şi s-au simţit mai atrase de mirosul corpului bărbaţilor care aveau un tip diferit de genă.
• Te poţi trezi prin miros. Potrivit unui studiu, este posibil să nu fie nevoie să bei cafea dimineaţa ca să te energizezi şi să beneficiezi de efectele ei doar prin miros. Oamenii de ştiinţă au descoperit că mirosul cafelei face creierul să emită proteine care protejează celulele nervoase de stres. Astfel, efectul este acelaşi cu cel oferit de consumul băuturii.
• Teama chiar poate fi mirosită. Detectarea fricii prin simţul olfactiv era folosită în trecut în scopuri de apărare. Nu numai că, în timp, învăţăm să identificăm cum miroase teama la alţi oameni, dar ne simţim şi noi cuprinşi în mod natural de teamă. Conceptul evolutiv din spatele acestei capacităţi este acela că oamenii, asemenea tuturor animalelor sociabile, sunt mai puternici atunci când acţionează în grup. Dacă un om devine atât de blocat din cauza panicii încât nu îşi mai poate comunica emoţiile, mirosul terorii sale se va extinde şi, automat, va transmite teama către ceilalţi din grupul său.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Mici trucuri care te fac să te simţi bine zilnic
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe