- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (17.12.2012, 20:50)
- Irina Tacu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Lumea ne trimite gunoi, noi îi dăm înapoi muzică" - Povestea copiilor care cântă la instrumente reciclate - VIDEO
20 de copii din Paraguay folosesc materiale reciclate pentru a da reprezentaţii emoţionante de opere şi piese de renume mondial, de la Beethoven, Mozart şi Henry Mancini la Beatles sau Frank Sinatra, cântând la borcane, conserve, radiografii, castroane şi capace de sticle provenite din groapa de deşeuri unde părinţii îşi câştigă existenţa adunând gunoi.
Urmărește
760 afișări
"Lumea ne trimite gunoi, noi îi dăm înapoi muzică" - Povestea copiilor care cântă la instrumente reciclate
Sunetul de chitară clasică vine de la două borcane mari de gem, în timp ce radiografii folosite servesc drept membrane pentru un set de tobe. Vioara orchestrei este, de fapt, un castron de salată acordat cu nişte furculiţe elegante, iar capacele de sticle funcţionează drept elemente de saxofon, descriu cei de la Huffington Post.
Instrumentele la care cântă copiii sunt făcute din deşeuri culese dintr-o groapă întinsă de gunoi din Asuncion, capitala Paraguayului, unde aproximativ 25.000 de familii trăiesc în preajma unor grămezi de gunoi, într-o sărăcie abjectă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”
-
SUA dă Ucrainei un nou pachet de ajutor militar de 1,25 miliarde de dolari
"Vrem să asigurăm o ieşire din groapa de gunoi pentru aceşti copii şi familiie lor", a spus Favio Chavez, asistent social, profesor de muzică şi fondator al orchestrei.
Favio, în vârstă de 37 de ani, a învăţat să cânte la clarinet şi la chitară în copilărie şi a înfiinţat o mică şcoală de muzică într-un alt oraş din Paraguay înainte să primească un loc de muncă într-o organizaţie de mediu, unde îi învaţă pe cei care adună gunoi în Cateura cum să se protejeze.
Chavez a deschis o mică şcoală de muzică la groapa de gunoi în urmă cu cinci ani, sperând să îi menţină pe cei tineri în afara oricărui pericol. Pentru că avea doar cinci instrumente la dispoziţie, a rugat un bărbat care muncea la groapa de gunoi să facă nişte instrumente din materiale reciclate pentru a-i ţine ocupaţi pe cei mai mici.
Copiii din "Orchestra Instrumentelor Reciclate din Cateura" au avut reprezentaţii în Brazilia, Panama şi în Columbia în acest an şi speră să cânte anul viitor la deschiderea unei expoziţii în onoarea lor, la Muzeul Instrumentelor Muzicale din Phoenix, Arizona.
"Este o poveste frumoasă şi se potriveşte foarte bine cu această temă a candorii oamenilor din lumea întreagă, care folosesc ce au la îndemână ca să creeze muzică", a spus Daniel Piper, curatorul muzeului de 5.000 de instrumente din Arizona.
Legătura cu muzeul a fost făcută de o regizoare de documentare din Paraguay, Alejandra Amarilla Nash. Ea şi producătoarea Juliana Penaranda-Loftus au însoţit orchestra timp de mai mulţi ani, alăturându-i-se lui Chavez în munca lui pentru societate şi lucrând în acelaşi timp la filmul lor cu buget redus, "Armonica gropii de gunoi/ Landfill Harmonic".
Documentarul nu e terminat, dar luna trecută realizatorii au creat o pagină de Facebook şi au postat un scurt trailer pe Youtube şi Vimeo care a ajuns viral, strângând în scurt timp mai mult de 1 milion de vizualizări. "Lumea ne trimite gunoi, noi îi dăm înapoi muzică": sunt cuvintele care apar scrise la începutul clipului, aparţinându-i lui Favio Chavez.
Rocio Riveros, de 15 ani, a spus că i-a luat un an să înveţe cum să cânte la flaut, făcut din conserve. "Acum nu pot să trăiesc fără această orchestră", a spus fetiţa.
"Mulţumită orchestrei, am fost în Rio de Janeiro! Am făcut baie în mare, pe plajele din Ipanema şi Copacabana. Nu m-am gândit niciodată că visele mele vor deveni realitate", a spus Tania Vera, o violonistă de 15 ani care trăieşte într-o colibă de lemn, lângă cursul unui râu contaminat. Mama Taniei are probleme de sănătate, tatăl ei a abandonat-o, iar sora ei mai mare a părăsit orchestra după ce a rămas însărcinată. Totuşi, Tania vrea să devină atât medic veterinar, cât şi muzician.
"Orchestra a dat un nou sens vieţii mele, pentru că în Cateura, din păcate, mulţi oameni nu au şansa de a învăţa, pentru că trebuie să muncească sau sunt dependenţi de alcool sau droguri", a spus şi Ada Rios, o fetiţă de 14 ani.
În timpul sărbătorilor, copiii din orchestra lui Chavez vor cânta în centrele comerciale din Asuncion.
"Vom primi nişte bani, nu foarte mulţi, dar le vor fi de folos familiilor din Cateura", a spus el. "Se vor putea bucura de o masă bună de Crăciun".
Citeşte şi:
Teo Trandafir divorţează
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:59
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
astăzi, 08:51
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”