Luminiţa Gheorghiu: Nu am nicio nostalgie legată de trecut, dar nici prezentul nu mă face fericită

Luminiţa Gheorghiu, care interpretează rolul principal în filmul "Sunt o babă comunistă", de Stere Gulea, a declarat într-un interviu pentru ProTV Magazin că, în realitate, nu are nicio nostalgie legată de trecut şi subliniază că acest lucru nu înseamnă că prezentul o face fericită.

Urmărește
443 afișări
Imaginea articolului Luminiţa Gheorghiu: Nu am nicio nostalgie legată de trecut, dar nici prezentul nu mă face fericită

Luminiţa Gheorghiu (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Filmul prezintă viaţa liniştită de provincie a soţilor Emilia (Luminiţa Gheorghiu) şi Ţucu (Marian Râlea), care este dată peste cap atunci când fiica lor (Ana Ularu) se întoarce din Statele Unite, împreună cu logodnicul ei american (Collin Blair). Ceea ce ar fi trebuit să fie o întâlnire fericită se transformă repede într-o situaţie complicată şi în acelaşi timp amuzantă. Părinţii fetei află că tânărul cuplu trece prin probleme financiare grave, aşa că sunt dispuşi la orice sacrificiu pentru ca viitoarea familie a fiicei lor să nu ducă lipsă de nimic.

Romanul "Sunt o babă comunistă", care a inspirat acţiunea comediei regizate de Stere Gulea, este una dintre cele mai traduse cărţi româneşti de după 1989, ediţia în limba franceză fiind dublu nominalizată la premiile europene Jean Monnet în 2008.

Întrebată dacă a citit romanul lui Dan Lungu înainte sau după ce a primit rolul în lungmetrajul lui Stere Gulea, actriţa Luminiţa Gheorghiu afirmă că a citit cartea înainte de a primi propunerea pentru acest rol. "Când am aflat că voi juca în film, m-am grăbit să îl citesc. Romanul mi-a plăcut foarte mult. E foarte bun şi am râs cu lacrimi parcurgându-l. Îmi amintesc că aveam prieteni care lucrau în fabrică pe vremea aceea, iar întâmplările descrise în carte îmi erau familiare tocmai prin prisma acestor oameni. În mod egoist, doar din perspectiva actorului, eram curioasă şi voiam să descopăr cum va reuşi Stere (regizorul Stere Gulea, n.r.) să o aducă în prim plan pe «baba comunistă», în condiţiile în care cartea avea o mulţime de personaje amuzante şi puternice", a declarat aceasta pentru ProTV Magazin.

De asemenea, actriţa a spus că nu există foarte multe lucruri prin care să se identifice cu personajul principal. "Personajul este veridic din toate punctele de vedere. Nu sunt foarte multe lucruri la ea cu care să mă identific. Însă avem amândouă o forţă nemăsurabilă. Emilia este o femeie puternică, este capul familiei sale şi ar face orice sacrificiu pentru binele şi fericirea copilului ei", a spus Luminiţa Gheorghiu. Mai mult, aceasta a precizat că "nu îi vine în minte o anumită persoană" care să semene cu Emilia. "Nici Dan Lungu nu ştiu dacă s-a gândit la o persoană anume. E clar că acest personaj are rădăcini în realitate. Emilia de mică îşi ia viitorul în propriile mâini şi luptă pentru binele familiei. Româncele, în general, nu sunt doar femei frumoase, sunt şi puternice, cu multă iniţiativă", a completat aceasta.

Pe de altă parte, întrebată cum se poziţionează având în vedere că face parte din generaţia care a prins suficient şi din perioada comunistă şi din cea capitalistă, iar în film există oameni care tânjesc după trecut, actriţa a spus că: "Nu am nicio nostalgie când mă gândesc la trecut, dar asta nu înseamnă că prezentul mă face fericită".

Referitor la viitor, Luminiţa Gheorghiu a precizat că, în acest moment, este lipsită de orice speranţă. "România, ţara pe care o iubesc atât de mult, ar avea toate mijloacele să se schimbe în bine, dar totul porneşte de la oameni. Există în momentul de faţă o exacerbare a urii care pe mine mă dezarmează complet şi mă face să îmi pierd speranţa. Atunci când oamenii se vor iubi şi nu vor mai trece nepăsători pe lângă suferinţa semenilor, voi putea şi eu să mă gândesc cu drag la viitor. Mă bucur, în schimb, pentru tinerii sportivi, pentru gimnaştii de performanţă şi toţi cei care aduc numele României în prim plan sau pe podium. De apreciat sunt şi toţi artiştii români care străbat lumea întreagă şi fac cunoscut numele ţării noastre. Nu am cum să mă gândesc cu nostalgie la comunism, în condiţiile în care am refuzat să devin membru de partid pe vremea când lucram la Teatrul Bulandra", a mai declarat acesta.

Totodată, privind colaborarea cu Marian Râlea, Ana Ularu, Collin Blair, Anca Sigartău, Coca Bloss şi Mihai Gruia Sandu, actriţa a menţionat că a lucrat cu toţii înainte, afirmând că Anca Sigartău şi-a jucat rolul excelent. "Marian Râlea este un om foarte cald şi cu haz, dar recunosc că nu l-am bănuit de atât de multă blândeţe. Cu Ana am mai jucat în film şi deja ştiam cum să ne completăm în faţa camerelor. Anca mă face mereu să râd şi abia mă puteam abţine la filmări. Iar Collin Blair este o minune de om. Are mult haz şi e foarte talentat. Abia aştept să îl revăd la premiera de gală şi să am o conversaţie în engleză cu el, pentru că mă descurc cu asta".

Despre reîntâlnirea cu regizorul Stere Gulea, Luminiţa Gheorghiu a afirmat că nu a avut nicio clipă senzaţia că a trecut atât de mult timp. "Relaţiile se întreţin, prieteniile nu au nevoie. Atunci când un lucru pe care îl faci cu cineva iese atât de bine, se creează o legătură ce trece de orice barieră. În prima zi de filmări, toţi ne puneau întrebarea asta şi am simţit-o ca o presiune la adresa noastră. Când un film iese atât de bine ca «Moromeţii», oamenii se aşteaptă ca şi al doilea film să fie fără cusur. Omul propune şi Dumnezeu dispune. Nu m-am putut bucura pe deplin de întâlnirea cu el şi cu Vivi Drăgan (directorul de imagine, n.r.), pentru că trebuia să avem mare grijă de noul film", a explicat actriţa.

Pe de altă parte, întrebată ce loc are în cariera sau în inima sa pelicula "Moromeţii", aceasta a răspuns, râzând: "Viaţa mi-a dat şi bune şi rele, dar destinul meu a fost ca al Catrinei Moromete". "De când m-am făcut actriţă nu am avut niciodată dorinţa să joc un anumit personaj. Dar când am auzit că se fac audiţii pentru Catrina, am spus că eu trebuie să obţin rolul. «Moromeţii» este şi va rămâne mult timp un film de referinţă în cinematografia românească. Îl iubesc foarte tare, din ce în ce mai tare", a spus actriţa.

De asemenea, actriţa a povestit că are superstiţii atât pe platourile de filmare, cât şi pe scena teatrului, de fiecare dată păşind cu dreptul.

Ea a precizat şi că filmul românesc are nevoie de mai mulţi bani. "Avem actori şi regizori talentaţi, dar şi scenarişti cu idei originale. E nevoie de mai mulţi bani pentru producţii noi. Cum e posibil ca în minunea de Sibiu să nu existe cinematograf?", a spus acesta.

Despre un pronostic privind "Poziţia copilului", propunerea României pentru o nominalizare la viitoarea ediţie a premiilor Oscar, actriţa a declarat: "Nu pot să mă pronunţ. Dacă va fi acceptat pe lista scurtă vorbim deja despre o victorie. Încă nu cunosc celelalte filme participante. Dacă le-aş şti, aş putea să dau un răspuns mai în temă. «Poziţia copilului» este un film puternic nu doar datorită premiilor câştigate, dar şi pentru toate cronicile favorabile făcute de criticii germani, francezi, italieni etc. A fost foarte bine văzut!", a concluzionat Luminiţa Gheorghiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici