- Home
- Life-Inedit
- (25.01.2022, 08:59)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Luna de gheaţă a planetei Saturn ar putea fi o lume oceanică "invizibilă". Cercetătorii analizează dacă poate fi locuibilă
- Cea mai interioară lună a planetei Saturn, care seamănă cu Steaua Morţii din Star Wars, ar putea fi o lume oceanică "invizibilă", potrivit unor noi cercetări.
- Mimas, care este cea mai mică şi cea mai apropiată de Saturn dintre cele 82 de luni ale planetei inelate, ar putea conţine un ocean intern.
Urmărește
5065 afișări
Sursa foto: Twitter
„Dacă Mimas are un ocean, aceasta reprezintă o nouă clasă de lumi oceanice mici, "invizibile", cu suprafeţe care nu trădează existenţa oceanului", a declarat într-un comunicat Alyssa Rhoden, autorul studiului, cercetător la Southwest Research Institute din Boulder, Colorado.
Luna se află la doar 186.000 de kilometri de Saturn şi are nevoie de puţin peste 22 de ore pentru a parcurge o orbită în jurul planetei. Mimas este acoperită de cratere, dar cel mai mare are 130 de kilometri şi îi conferă lunii aspectul său distinctiv de Steaua Morţii, potrivit CNN.
Oamenii de ştiinţă au fost mult timp intrigaţi de Mimas, deoarece este probabil că este alcătuită aproape în întregime din gheaţă. Craterele împrăştiate pe lună sugerează că suprafaţa sa a rămas îngheţată pentru o perioadă lungă de timp.
Cu toate acestea, înainte ca misiunea Cassini să se încheie în 2017, aceasta a detectat o oscilaţie în rotaţia lunii care a sugerat că Mimas ar putea conţine un ocean subteran.
Sistemul nostru solar găzduieşte mai multe lumi oceanice, sau luni în care există oceane sub învelişuri groase de gheaţă, inclusiv luna Europa de pe Jupiter şi lunile Titan şi Enceladus de pe Saturn. Acestea diferă de Pământ, care se află la distanţa potrivită faţă de Soare pentru a include oceane cu apă lichidă pe suprafaţa sa.
Lumile cu ocean de apă interioară, sau IWOW, sunt mult mai departe de Soare, dar ar putea totuşi susţine viaţa în oceanele lor.
„Pentru că suprafaţa lui Mimas este puternic crăpată, am crezut că este doar un bloc de gheaţă", a declarat Rhoden, care este, de asemenea, co-lider al reţelei de coordonare a cercetării pentru lumi oceanice a NASA. „IWOWs, cum ar fi Enceladus şi Europa, tind să fie fracturate şi să prezinte alte semne de activitate geologică. Se pare că suprafaţa lui Mimas ne păcălea, iar noua noastră înţelegere a extins foarte mult definiţia unei lumi potenţial locuibile în sistemul nostru solar şi dincolo de acesta”.
Mimas este blocată tidal în orbita sa în jurul lui Saturn, ceea ce înseamnă că aceeaşi parte a lunii este întotdeauna orientată spre planetă, la fel ca şi luna noastră în timp ce orbitează în jurul Pământului. Cercetătorii cred că un fenomen numit încălzire mareică permite existenţa oceanului subteran pe Mimas.
Încălzirea prin maree provoacă o creştere internă a temperaturii într-o lună datorită relaţiei sale gravitaţionale cu o planetă.
Această descoperire ar putea fi utilă pentru ca viitoarele nave spaţiale să studieze lumile oceanice din sistemul nostru solar, dar arată, de asemenea, că Mimas şi alte luni ale lui Saturn ar putea merita să fie observate mai mult în viitor. Viitoarele nave spaţiale ar putea confirma că Mimas este într-adevăr una dintre aceste lumi cu ocean de apă interioară.
„Evaluarea statutului lui Mimas ca fiind o lună oceanică ar putea servi drept referinţă pentru modelele de formare şi evoluţie a acesteia", a declarat Rhoden. „Acest lucru ne-ar ajuta să înţelegem mai bine inelele şi lunile de dimensiuni medii ale lui Saturn, precum şi prevalenţa lunilor oceanice potenţial locuibile, în special la Uranus. Mimas este o ţintă convingătoare pentru o investigaţie continuă".
Studiul a fost publicat săptămâna trecută în revista Icarus. Mimas a fost descoperită pentru prima dată în 1789 de către astronomul englez William Herschel ca un punct mic în apropierea lui Saturn. Sondele Voyager au imaginat mica lună în 1980, iar misiunea Cassini a NASA a efectuat survoluri ale acesteia în timp ce studia planeta Saturn între 2004 şi 2017.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe