Luna rugineşte şi noi suntem de vină. Ce cred cercetătorii

  • Luna rugineşte, asta au descoperit sondele trimise de NASA şi India
  • Pe suprafaţa Lunii există hematit, un oxid de fier
  • Explicaţia ar fi că Luna captează o mică parte din atmosfera terestră
Urmărește
3372 afișări
Imaginea articolului Luna rugineşte şi noi suntem de vină. Ce cred cercetătorii

Luna rugineşte FOTO Profimedia

Sondele lunare trimise de NASA şi de India, au observat un fenomen ciudat şi interesant în acelaşi timp. Mici bucăţele de rugină care şi-au făcut apariţia pe Lună. E ciudat pentru că atmosfera şi aşa subţiată a Lunii nu conţine oxigen care să oxideze fierul.

Şi totuşi, pe suprafaţa Lunii, există hematit, un tip de oxid de fier. Descoperirile recente au arătat că există apă pe lună, dar este conţinută în anumite minerale, nu este liberă. Şi atunci, de unde rugină?

Cercetătorii au o ipoteză interesantă. Când e Lună Nouă şi Luna este la cea mai mică distanţă de Pământ,  în poziţie opusă Soarelui, o mică parte din atmosfera terestră scapă şi e captată de Lună.

Totodată, apa descoperită în zonele polare, poate intra în contact cu fierul, de asta depozitele de hematit sunt concentrate mai ales la polii Lunii.

O lună ruginită poate nu mai e chiar atât de romantică pentru tineri, dar poate deveni atrăgătoare pentru înrăgostiţii la vârsta a treia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici