- Home
- Life-Inedit
- (02.04.2022, 16:29)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Machu Picchu a fost numit greşit timp de peste 100 de ani. Istoricii dezvăluie adevăratul său nume
- Timp de peste 100 de ani, unul dintre cele mai faimoase situri arheologice din lume, Machu Picchu, a fost cunoscut sub un nume greşit, potrivit unui raport publicat în Ñawpa Pacha: Journal of the Institute of the Andean Studies.
- Incaşii care au construit oraşul antic l-au numit Huayna Picchu, se arată în raport.
Urmărește
8516 afișări
Machu Picchu a fost numit greşit timp de peste 100 de ani. Istoricii dezvăluie adevăratul său nume
Huayna se traduce prin "nou sau tânăr", în timp ce Picchu înseamnă "vârf de munte" în limba indigenă Quechua, a declarat Emily Dean, profesor de antropologie la Southern Utah University din Cedar City. Ea nu a fost implicată în raport. Machu înseamnă "bătrân", aşa că l-am numit vârful vechi al muntelui, a adăugat ea.
Se crede că aşezarea incaşă a fost construită în jurul anului 1420 ca o proprietate pentru incaşii regali care locuiau în Cuzco, capitala imperiului incaş, potrivit autorului raportului, Brian Bauer, profesor de antropologie la Universitatea Illinois din Chicago, potrivit CNN.
Când spaniolii i-au cucerit ulterior pe incaşi, Huayna Picchu a fost abandonat, se arată în raport. A fost ascuns timp de secole în adâncul munţilor Anzi până când exploratorul american Hiram Bingham l-a redescoperit în 1911.
Pierdut în traducere
În notele sale de pe teren, Bingham a decis să numească oraşul antic Machu Picchu, pe baza informaţiilor care i-au fost furnizate de ghidul său Melchor Arteaga, un fermier care locuia în zonă, a precizat Bauer.
În timpul cercetărilor lui Bauer despre Machu Picchu, acesta a găsit dovezi că numele original al oraşului fusese altul. Autorul raportului, Donato Amado Gonzales, istoric la Ministerul Culturii din Peru, a descoperit independent acelaşi model, aşa că au decis să facă echipă şi să dezgroape împreună numele real.
Cercetătorii au început prin a se uita la notele lui Bingham, unde acesta a declarat că nu era sigur de numele ruinelor atunci când le-a vizitat pentru prima dată. De acolo, Bauer şi Amado Gonzales au analizat hărţi şi atlase tipărite înainte şi după vizita lui Bingham.
Unul dintre cele mai uimitoare documente a fost un raport din 1588 în care se afirma că indigenii din regiunea Vilcabamba se gândeau să se întoarcă la Huayna Picchu, a declarat Bauer.
Eroarea de nume nu este surprinzătoare, a spus Dean, deoarece mulţi arheologi neperuvieni nu au depus prea mult efort pentru a cerceta numele locurilor şi nu înţelegeau pe deplin Quechua.
„În sens mai larg, această descoperire contestă naraţiunea populară conform căreia Hiram Bingham a descoperit Machu Picchu", a spus ea. Localnicii ştiau despre sit cu mult înainte de sosirea lui Bingham.
O schimbare de nume este puţin probabilă
În ciuda descoperirii numelui original al zonei, este probabil ca acesta să rămână în continuare Machu Picchu, a spus Bauer.
„Nu am sugera ca numele să fie schimbat, deoarece Machu Picchu este cunoscut în întreaga lume", a adăugat el.
Machu Picchu este, de asemenea, publicat în mii de cărţi, articole, reclame şi documente juridice, a precizat Dean.
Poporul peruvian şi guvernul său au îmbrăţişat noul nume, aşa că, deşi este o adăugire interesantă la istoria sitului, nu va schimba numele modern, a precizat ea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe