Mai puţin peşte în ape până in 2050. Dunărea transportă tone de microplastic anual, o ameninţare semnificativă pentru mediul acvatic

  • Dunărea transportă anual aproximativ 48,5 tone de microplastic, afectând semnificativ mediul acvatic.
  • Este estimat că până în 2050, cantitatea de plastic din ape ar putea depăşi cantitatea de peşte, subliniind gravitatea problemei poluării cu plastic în ecosistemele acvatice.
Urmărește
252 afișări
Imaginea articolului Mai puţin peşte în ape până in 2050. Dunărea transportă tone de microplastic anual, o ameninţare semnificativă pentru mediul acvatic

Mai puţin peşte în ape până in 2050. Dunărea transportă tone de microplastic anual, o ameninţare semnificativă pentru mediul acvatic

Sectorul românesc al Dunării transportă anual, în medie, 48,5 tone de microplastic. Proiecţiile arată că până în 2050 este posibil să avem mai mult plastic în ape decât peşte. Efectele negative ale plasticului asupra vieţii sălbatice sunt evidente în mediile marine, unde animalele confundă deseori plasticul cu hrana şi se pot încurca în deşeuri, suferind răni şi pierzându-şi mobilitatea, relatează Washington Post. 
 
Sursa plasticului din Dunăre provine în proporţie de 10% din activităţi industriale şi 90% din surse difuze, cum ar fi gunoiul, fragmentarea şi transportul prin vânt, de pe suprafeţe - drumuri, locuri de parcare şi zone rezidenţiale, utilizarea necorespunzătoare a produselor, activităţi de construcţii etc.
 
Microplasticele pot ajunge în sol, aer şi alte medii, iar odată ingerate de organisme, ele se pot deplasa în lanţul trofic, având potenţiale efecte negative asupra sănătăţii şi biodiversităţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici