Maimuţele, la fel de talentate pentru calculul mintal ca şi oamenii

Maimuţele se descurcă la fel de bine ca studenţii la efectuarea calculelor simple de tipul adunărilor, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani, publicat în revista lunară PLoS Biology.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Maimuţele, la fel de talentate pentru calculul mintal ca şi oamenii

Maimuţele, la fel de talentate pentru calculul mintal ca şi oamenii

Studiile precedente au demonstrat deja că oamenii şi animalele împărtăşesc aceeaşi capacitate de a reprezenta şi compara mintal cifrele. Astfel, animalele, tinere sau adulte, pot face diferenţa între un grup de patru şi unul de opt obiecte. Dar, abia de curând s-a demonstrat că animalele pot face calcule mintale, au spus cercetătorii de la Universitatea Duke, autorii acestui studiu.

Elizabeth Brannon şi Jessica Cantlon, autoare ale acestui studiu, au monitorizat câteva maimuţe macaci care au fost aşezate în faţa unor monitoare cu ecran tactil pe care erau prezentate un număr diferit de puncte. La un moment dat aceste puncte au dispărut de pe ecran pentru a lăsa loc unui nou număr de puncte.

Noua imagine a dispărut pentru a face loc alteia, în care ecranul era împărţit în două, într-o parte suma exactă a punctelor apărute în primele două imagini şi în cealaltă parte un număr de puncte care nu avea legătură cu primele două imagini. Maimuţele erau recompensate dacă recunoşteau corect rezultatul adunării. 76% dintre maimuţe au trecut cu succes de acest test.

Un experiment similar a fost efectuat pe subiecţi umani, rata de succes fiind de 94%.

În medie, maimuţele şi oamenii au dat răspunsul după o secundă de reflecţie. Atât oamenii cât şi maimuţele se înşelau mai frecvent dacă cele două rezultate afişate în cele două jumătăţi ale celei de-a treia imagini erau apropiate. "Dacă suma exactă era 11, iar răspunsul greşit era 12, maimuţele şi oamenii aveau nevoie de mai mult timp pentru a răspunde şi se înşelau mai des", a indicat Cantlon.

Faptul că maimuţele şi oamenii pot face calcule simple de adunare poate fi un semn al evoluţiei comune a celor două specii.

Diferenţa dintre oameni şi animale ţine de învăţarea limbajului şi scrisului, proprii primului grup. "Performanţele matematice ale adulţilor umani ţin mai ales de capacitatea lor de a reprezenta concepte numerice prin semne. O maimuţă este incapabilă să facă diferenţa dintre 2000 şi 2001 obiecte. Totuşi, studiul nostru demonstrează că oamenii şi maimuţele pot manipula mental reprezentările numerelor pentru a genera sume aproximative ale obiectelor simple", este de părere Brannon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici