Majoritatea speciilor de rechini din largul mării sunt ameninţate cu dispariţia

Populaţiile de rechini din largul mării au scăzut cu 71% din 1970, au descoperit cercetătorii. Cauza principală este pescuitul excesiv, care a pus trei sferturi din aceste specii în pericol de dispariţie.

Urmărește
461 afișări
Imaginea articolului Majoritatea speciilor de rechini din largul mării sunt ameninţate cu dispariţia

Majoritatea speciilor de rechini din largul mării sunt ameninţate cu dispariţia

Oamenii au vânat rechini timp de secole pentru carnea şi înotătoarele lor. Un grup de peşti înrudiţi, peştii cartilaginoşi, sunt capturaţi pentru branhiile lor, care sunt folosite în medicina tradiţională chineză.

"Rechinii sunt în criză la nivel global", spune World Wildlife Fund. Pescuitul excesiv (vânătoarea pentru carne, înotătoare şi alte părţi ale rechinilor înainte ca aceştia să se poată reproduce suficient de repede) reprezintă cea mai mare ameninţare pentru ei, alături de prinderea neintenţionată în uneltele de pescuit şi efectele schimbărilor climatice, relatează CNN.
 
Dintre cele o mie de specii cunoscute de rechini şi peşti cartilaginoşi (cele mai apropiate rude vii ale rechinilor), peste o treime dintre ele sunt pe cale de dispariţie. Având în vedere că rechinii sunt "indicatori ai sănătăţii oceanelor", odată cu dispariţia rechinilor, dispare şi echilibrul delicat al ecosistemelor marine.
 
Studiile au identificat declinuri regionale grave ale unor specii specifice, cum ar fi dispariţia rechinilor-ciocan în nord-vestul Oceanului Atlantic. În comparaţie cu 1970, navele de astăzi sunt mai mari şi pescuiesc mai mult cu unelte care prind mulţi rechini, cum ar fi liniile lungi de cârlige cu momeală. De asemenea, mulţi rechini au fost întotdeauna vulnerabili la epuizare, deoarece au nevoie de ani pentru a ajunge la maturitatea reproductivă.
 
Unele specii de rechini, cum ar fi rechinii albi, se înmulţesc lent: le poate lua zeci de ani pentru a ajunge la vârsta de reproducere, sarcinile durează până la trei ani şi produc pui mici. În plus, încălzirea apelor schimbă unele dintre tiparele lor de migraţie dincolo de zonele protejate, expunându-i astfel riscului de pescuit.
 
"Dacă nu facem nimic, va fi prea târziu", spune biologul Nick Dulvy. "Este mult mai rău decât în cazul altor populaţii de animale pe care le-am analizat", adăugând că tendinţa de scădere a rechinilor este chiar mai abruptă decât cea a elefanţilor şi rinocerilor, care sunt "emblematici în ceea ce priveşte eforturile de conservare pe uscat".
 
În timp ce studiul a constatat că ne putem apropia de un "punct de neîntoarcere", există semne încurajatoare că eforturile de conservare încep să funcţioneze pentru rechinii albi şi rechinii ciocan datorită interdicţiilor, politicilor şi cotelor guvernamentale.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici