Mănăstire de vânzare, cu chiliile "la pachet" (Video)

Un bărbat în vârstă de 55 de ani, din Timiş, a scos la vânzare o mănăstire, proprietate personală, pentru care spune că şi-a cheltuit întreaga avere, dar pe care oamenii nu o folosesc, însă localnicii din Ierşnic nu sunt de acord, spunând că au investit şi ei bani pentru ridicarea acestui lăcaş.

Urmărește
166 afișări
Imaginea articolului Mănăstire de vânzare, cu chiliile "la pachet" (Video)

Mănăstire de vânzare, cu chiliile "la pachet"

Timişeanul Aurel Filip spune că localnicii din Ierşnic nu mai vor să folosească mănăstirea sa, astfel că a dat anunţ la mica publicitate că o vinde, oferta incluzând chiliile "la pachet" cu un teren de două hectare şi jumătate.

Aurel Filip a înălţat mănăstirea în urmă cu 12 ani, declarând că a vrut să facă "un bine" localnicilor din Ierşnic. Acum, el declară că vrea să-şi vândă mănăstirea pentru că a constatat că oamenii "nu o mai vor". Localnicii susţin că în mănăstirea respectivă ar fi fost ţinute şi slujbe, dar reprezentanţii Mitropoliei Banatului afirmă că aceasta nu este un lăcaş de cult.

"În urmă cu doi ani, am primit de la un italian 25 de miliarde (vechi - n.r.), dar nu am vrut să o vând. (...) Dacă acu doi ani am luat 25 de miliarde, acuma nu mai este acelaşi preţ", a declarat proprietarul, întrebat cât cere pe mănăstire.

Localnicii spun, însă, că mănăstirea a devenit în ultima perioadă loc de pelerinaj pentru creştinii ortodocşi din zona Banatului şi că au contribuit şi ei, inclusiv cu bani, la ridicarea construcţiei, motiv pentru care nu sunt de acord ca mănăstirea să fie vândută.

Deşi proprietarul spune că are toate autorizaţiile necesare de la Biserica Ortodoxă, reprezentanţii Mitropoliei Banatului susţin că mănăstirea nu este un lăcaş de cult, ci o proprietate privată, astfel că, din punctul lor de vedere, mănăstirea nu există şi nu îl pot împiedica pe proprietar să o vândă.

"Este vorba de o proprietate privată, avem de-a face cu voinţa unui credincios de a construi o biserică, însă din punct de vedere statutar, canonic, acest lucru nu depinde de Arhiepiscopia Timişoarei. Nu are niciun acord din partea Mitropoliei, nu are niciun act de sfinţire, deci din punct de vedere scriptic ea nu există", a declarat Simion Stana, reprezentant al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Aurel Filip susţine că mănăstirea are aprobare de la Sfântul Sinod şi "nimeni nu poate să spună că este căzută aşa".

Preoţii susţin că nu vor să cumpere clădirile, dar nu le refuză dacă acestea sunt donate Mitropoliei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici