- Home
- Life-Inedit
- NEW YORK, (13.07.2011, 14:37)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Manhattanhenge" - o aliniere "magică" a Soarelui cu străzile din New York
Oraşul New York va fi luminat, miercuri, de un crepuscul deosebit, în timpul căruia razele Soarelui, perfect aliniate cu străzile din metropolă pe axa est-vest, vor "îmbrăţişa" asfaltul şi faţadele zgârie norilor newyorkezi.
Urmărește
626 afișări
"Manhattanhenge" - o aliniere "magică" a Soarelui cu străzile din New York (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acest fenomen, care a început încă de marţi, se produce de patru ori pe an în Manhattan şi a fost supranumit "Manhattanhenge", după numele sitului megalitic Stonehenge din sudul Marii Britanii.
În timpul solstiţiului de vară şi al celui de iarnă, Soarele traversează cercurile de piatră urmând un anumit ax central, iar acest fapt i-a determinat pe istorici să creadă că situl Stonehenge era utilizat ca un calendar solar sau ca loc de desfăşurare a unor ritualuri păgâne.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
În Manhattan, New York, fenomenul are loc înainte şi după solstiţii, în momentul în care Soarele "îmbrăţişează" în acelaşi mod toate clădirile construite pe axa est-vest.
"Manhattanhenge este, poate, un fenomen care se produce doar într-un singur oraş din lume", consideră astrofizicianul Neil DeGrasse Tyson, de la Muzeul de istorie naturală americană, care solicită brevetarea acestui fenomen.
"În adolescenţă, am vizitat complexul Stonehenge din comitatul Salisbury din Marea Britanie şi am început să fac cercetări despre toate aliniamentele de pietre construite pe insulele britanice. În acest sens, am fost sensibilizat în legătură cu extraordinarul impact pe care îl au aliniamentele terestre cu Soarele asupra unei culturi sau asupra unor civilizaţii", a adăugat el.
Iar fenomenul ce se produce la New York pare şi mai neobişnuit decât este în realitate, afirmă acelaşi specialist.
"Toate oraşele ale căror străzi sunt perpendiculare pot cunoaşte astfel de crepuscule în timpul cărora Soarele se aliniează perfect cu traseul străzilor. Însă, dacă priviţi cu atenţie detaliile, foarte puţine oraşe din lume sunt cu adevărat potrivite pentru aşa ceva", a adăugat el.
Neil DeGrasse Tyson a început să studieze fenomenul încă din 1996, însă abia în iulie 2001 a fotografiat alinierea Soarelui cu străzile newyorkeze.
În 2002, el a publicat noi fotografii într-o ediţie specială a revistei Istorie naturală şi astfel fenomenul a devenit cunoscut.
În acest an, fenomenul "Manhattanhenge" s-a produs pe 30 mai, cu puţin timp înainte de solstiţiul de pe 21 iunie. Fenomenul se produce din nou miercuri, 13 iulie, deşi a început să se manifeste, parţial, încă de marţi.
Iarna, el devine vizibil în jurul datei de 5 decembrie şi apoi din nou pe 8 ianuarie, însă condiţiile meteorologice îngreunează observarea lui.
Cea mai bună poziţie pentru a putea admira acest fenomen este să te plasezi cât mai la est de Manhattan, afirmă DeGrasse Tyson. Străzile 14, 23, 34 şi 42 oferă perspective incredibile asupra Empire State Building şi turnului Chrysler.
Pentru această ocazie, Muzeul de Istorie Naturală din New York le-a propus vizitatorilor săi, marţi, o vizită specială la planetariul Hayden.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe