- Home
- Life-Inedit
- (23.04.2021, 09:37)
- Mihaela Ionita
Manuscrisele de la Marea Moartă, descifrate cu ajutorul inteligenţei artificiale. Ce s-a descoperit
- Cercetătorii spun că inteligenţa artificială a arătat pentru prima dată că doi cărturari au scris o parte din misterioasele manuscrise de la Marea Moartă.
- Testele au fost efectuate pe cel mai lung text, cunoscut sub numele de Marele Manuscris al lui Isaia.
- S-a constatat că probabil doi indivizi necunoscuţi au copiat cuvintele folosind o scriere de mână aproape identică.
Urmărește
4536 afișări
Sursa foto: Profimedia
Manuscrisele, care includ cea mai veche versiune cunoscută a Bibliei, au fost o sursă de fascinaţie de la descoperirea lor cu aproximativ 70 de ani în urmă, potrivit BBC.
Primele seturi au fost găsite de un beduin într-o peşteră de la Qumran, lângă Marea Moartă, în ceea ce este acum Cisiordania ocupată de Israel. Acestea conţin manuscrise, majoritatea scrise în ebraică, precum şi în aramaică şi greacă şi se crede că datează din secolul al treilea î.Hr.
Marele Manuscris al lui Isaia este unul dintre cele 950 de texte diferite descoperite în anii 1940 şi 1950. Este unic prin faptul că cele 54 de coloane ale sale sunt împărţite în jumătăţi, scrise într-un stil aproape uniform.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Cercetătorii de la Universitatea din Groningen din Olanda au examinat manuscrisul lui Isaia folosind recunoaşterea tiparului „de ultimă oră” şi al inteligenţei artificiale. Au analizat o singură literă ebraică, aleph, care apare de peste 5.000 de ori în manuscris.
Într-o lucrare publicată de cercetătorii Mladen Popovic, Maruf Dhali şi Lambert Schomaker, aceştia spuneau că „reuşiseră să extragă vechile urme de cerneală pe măsură ce apar pe imaginile digitale”.
„Urmele antice de cerneală se referă direct la mişcarea musculară a unei persoane şi sunt specifice fiecărei persoane”, au spus ei, folosind o tehnică care a ajutat la producerea de dovezi că au fost create de mai mulţi cărturari.
Cercetătorii au spus că asemănarea cu scrierea de mână a sugerat că acei cărturari ar fi putut urma aceeaşi pregătire într-o şcoală sau în familie, cum ar fi „un tată care a învăţat un fiu să scrie”.
Ei spun că abilitatea cărturarilor de a „imita” scrierea celuilalt era atât de bună încât până acum cărturarii moderni nu reuşiseră să facă diferenţa între ei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Iubirea nu ţine cont de restricţii. Un bătrân merge săptămânal să îşi vadă soţia doar prin geamul azilului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe