Manuscrisele de la Marea Moartă, descifrate cu ajutorul inteligenţei artificiale. Ce s-a descoperit
Manuscrisele, care includ cea mai veche versiune cunoscută a Bibliei, au fost o sursă de fascinaţie de la descoperirea lor cu aproximativ 70 de ani în urmă, potrivit BBC.
Primele seturi au fost găsite de un beduin într-o peşteră de la Qumran, lângă Marea Moartă, în ceea ce este acum Cisiordania ocupată de Israel. Acestea conţin manuscrise, majoritatea scrise în ebraică, precum şi în aramaică şi greacă şi se crede că datează din secolul al treilea î.Hr.
Marele Manuscris al lui Isaia este unul dintre cele 950 de texte diferite descoperite în anii 1940 şi 1950. Este unic prin faptul că cele 54 de coloane ale sale sunt împărţite în jumătăţi, scrise într-un stil aproape uniform.
Cercetătorii de la Universitatea din Groningen din Olanda au examinat manuscrisul lui Isaia folosind recunoaşterea tiparului „de ultimă oră” şi al inteligenţei artificiale. Au analizat o singură literă ebraică, aleph, care apare de peste 5.000 de ori în manuscris.
Într-o lucrare publicată de cercetătorii Mladen Popovic, Maruf Dhali şi Lambert Schomaker, aceştia spuneau că „reuşiseră să extragă vechile urme de cerneală pe măsură ce apar pe imaginile digitale”.
„Urmele antice de cerneală se referă direct la mişcarea musculară a unei persoane şi sunt specifice fiecărei persoane”, au spus ei, folosind o tehnică care a ajutat la producerea de dovezi că au fost create de mai mulţi cărturari.
Cercetătorii au spus că asemănarea cu scrierea de mână a sugerat că acei cărturari ar fi putut urma aceeaşi pregătire într-o şcoală sau în familie, cum ar fi „un tată care a învăţat un fiu să scrie”.
Ei spun că abilitatea cărturarilor de a „imita” scrierea celuilalt era atât de bună încât până acum cărturarii moderni nu reuşiseră să facă diferenţa între ei.