Marele Zid chinezesc, în pericol de a dispărea

Furtunile de nisip din nordul Chinei au afectat grav suprafeţe întinse din Marele Zid, iar experţii spun că porţiuni uriaşe dintr-una din cele şapte noi minuni ale lumii vor dispărea în următorii 20 de ani înghiţite de deşertul Badain Jaran, informează independent.co.uk.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Marele Zid chinezesc, în pericol de a dispărea

Marele Zid chinezesc, în pericol de a dispărea

Cu o vechime de peste 2.000 de ani, Marele Zid se întindea odată pe aproximativ 6.400 de kilometri pe teritoriul Chinei, de la trecătoarea Shanhaiguan, în nord-estul provinciei Hebei, la trecătoarea Jiayuguan, din nord-vestul provinciei Gansu.

Zidul a fost iniţial construit pentru a apăra China de invazia triburilor nomade din nord.

La aproape 500 de kilometri de trecătoarea Jiayuguan, la Minqin, o porţiune de aproximativ 60 de kilometri din Marele Zid s-a transformat în ruine din cauza activităţilor agricole intensive din anii '50, desfăşurate în zonă.

"Această porţiune de zid a fost realizată din lut şi nu din cărămizi şi piatră şi este foarte predispusă la eroziune", a indicat Zhou Shengrui, fost curator al muzeului local. Furtunile de nisip au erodat această porţiune construită din lut şi au produs fisuri în zid. Din acest motiv, bucăţi mari din monument s-au prăbuşit, a mai spus el, adăugând că acest fenomen se întâlneşte pe mai multe porţiuni din zid.

Partea istorică a structurii defensive a fost construită sub dinastia Han (206 î.c. - 220 d.c.). Zidul a fost extins ulterior sub dinastia Ming (1368 - 1644).

Lacul Qingtu din regiunea Minqin a secat în ultimii 30 de ani şi a fost înghiţit de Badain Jaran, al patrulea în topul celor mai întinse deşerturi din lume. Acest deşert tinde să înghită şi porţiuni din Marele Zid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici