"Marfa şi banii", proiectat după 15 ani: Filmul care a marcat începutul Noului Cinema Românesc

"Grădina cu filme - Cinema & More" deschide seria de proiecţii de filme româneşti cu filmul "Marfa şi banii" de Cristi Puiu, filmul care marchează începutul Noului Cinema Românesc. Premiera filmului a avut loc în urmă cu 15 ani, pe 1.06.2001. Proiecţia va fi pe 18 mai, de la 20:30.

Urmărește
750 afișări
Imaginea articolului "Marfa şi banii", proiectat după 15 ani: Filmul care a marcat începutul Noului Cinema Românesc

"Marfa şi banii", proiectat după 15 ani: Filmul care a marcat începutul Noului Cinema Românesc

Proiecţia va fi urmată de o conversaţie cu o parte din echipa filmului, moderată de Ileana Bîrsan, critic şi educator de cinema, curatorul programului de filme româneşti. Actriţa Ioana Flora, actorul Alexandru Papadopol şi directorul de imagine Silviu Stavilă vor fi prezenţi după proiecţie pentru un dialog cu spectatorii, anunţă organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

În "Marfa şi banii", un tânăr din Constanţa, care deţine propria afacere (vinde la geamul apartamentului) îşi doreşte să se extindă şi să-şi cumpere chioşc, dar nu are deocamdată mijloace. Un grangur local îi oferă o sumă importantă de bani pentru un transport în aparenţă simplu: o geantă care trebuie dusă la Bucureşti, la o adresă precisă. Se pare însă că geanta conţine anumite lucruri care îi interesează şi pe alţii. Convins la început că şi-a vândut doar serviciile, tânărul înţelege, când este prea târziu, că şi-a vândut de fapt conştiinţa.

"Cristi a făcut un film de debutanţi 100%: toţi actorii erau debutanţi, operatorul era debutant, iar Cristi - regizorul şi scenaristul - era şi el tot la ora debutului! Aşa am fost eu propulsat în lumea filmului! Că atunci când filmam nu ne trecea prin cap ce mare satisfacţie o să ne aducă pelicula, asta e deja o altă poveste. Am filmat în condiţii de producţie extreme: ne-au fost furaţi banii, muream de sete în mijlocul câmpului, ajunsesem de trăgeam duble una la una, deci dacă dădeam vreo bâlbă sau se strica pelicula în aparat, nu aveai ce să faci decât să pleci acasă. Singurii care trăgeau ca filmul să iasa erau actorii şi Cristi. În rest, pe toţi îi durea în cot. Până la urmă, cel care a avut încredere în ideea asta şi a salvat, practic, filmul, dând bani de la el, a fost domnul Lucian Pintilie.”, a declarat Alexandru Papadopol într-un interviu acordat Formula As, în 2003."

"Grădina cu filme - Cinema & More" este situată în curtea CreART (Centrul de Artă, Creaţie şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti) din Piaţa Alexandru Lahovari, nr.7.

Intrarea este liberă. Rezervările se fac pe parcursul zilei de 17 mai la telefon 0744.723.462.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici