Mărţişoare în fel şi chip în tot Bucureştiul. Acelaşi spectacol cu tradiţie la Muzeul Ţăranului - GALERIE FOTO

Mărţişoarele au împânzit din nou Bucureştiul, de la staţiile de metrou, în mall-uri, regăsindu-se alături de haine, accesorii, obiecte decorative, în timp ce Târgul de Mărţişor de la Muzeul Ţăranului Român rămâne fidel micilor obiecte tradiţionale, lucrate cu măiestrie, dar şi hazlii.

Urmărește
1284 afișări
Imaginea articolului Mărţişoare în fel şi chip în tot Bucureştiul. Acelaşi spectacol cu tradiţie la Muzeul Ţăranului - GALERIE FOTO

Mărţişoare în fel şi chip în tot Bucureştiul. Acelaşi spectacol cu tradiţie la Muzeul Ţăranului (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Pentru cei care au de luat multe mărţişoare sau doar câteva, însă trebuie să fie cu totul deosebite, soluţii se găsesc, de la micile târguri din mall-uri la cele de cartier sau parcurgând rapid târgurile concentrate în centrul Capitalei.

Cei care doresc să facă şi cadouri în această perioadă, pe lângă micile obiecte cu tradiţionalul şnur alb-roşu, pot merge în mall-uri sau la Sala Dalles, unde, până pe 8 martie, are loc Festivalul Primăverii. Aici se regăseşte acelaşi ansamblu eclectic prezent şi la târgurile din preajma sărbătorilor de iarnă: haine, accesorii, bijuterii din argint sau cu pietre semipreţioase, lucrate manual din diverse materiale, cărţi, muzică, obiecte de uz casnic şi decorative, produse cosmetice, dulciuri de casă şi tot felul de sortimente de ceai şi cafea.

Şi la Librăria Cărtureşti a fost deschis un târg de mărţişoare, haine, accesorii şi obiecte de uz casnic şi decorative. Alături de acestea, la mansarda librăriei se află şi o selecţie de filme şi muzică şi au fost pregătite coşuri cu mai multe produse - cărţi, vin, dulciuri etc.

Pentru cei prea grăbiţi să intre undeva, dar care au drum prin centru, multe bijuterii, dar şi alte accesorii se regăsesc şi în pasajul de la Universitate şi în curtea Palatului Şuţu, putând fi admirate şi alese fără îmbulzeală şi fără a aştepta prea mult pentru a trece de la o tarabă la alta, dat fiind spaţiul adecvat de expunere.

La polul opus se află tarabele care străjuiesc trotuarul şi aşa îngust de la Piaţa Romană, cei care ies de la metrou, dar şi ceilalţi trecători neavând încotro decât să meargă printre ele anevoios, unii oprindu-se să se uite şi să cumpere. Este mai greu de admirat ceva aici, din cauza disconfortului, dar şi a numeroaselor kitschuri de pe tarabe.

O oază de forme şi culori minunate se află, ca în fiecare an, la Târgul de Mărţişoar de la Muzeul Ţăranului Român. Aici, ideal pentru cumpărător ar fi să aibă tot timpul să treacă pe la toate tarabele, fiecare meşter remarcându-se prin ceva deosebit. Dar încă de la intrare este clar că ai de unde alege şi, cu cât colinzi mai mult, cu atât alegerea va fi mai grea. Oamenii stau la coadă să intre, dar mai rar este cineva care şi iese.

Multitudinea de lucruri frumoase constituie o provocare pentru vizitatori, care nu ştiu unde să se mai uite, ceea ce-l face pe unul din comercianţi să strige "Avem mărţişoare invizibile!", pentru ca apoi să adauge "Devin vizibile dacă vă opriţi şi vă uitaţi".

Cele mai multe mărţişoare sunt realizate pe motive specifice: ghiocei, buburuze, puişori, coşari, fluturi, broaşte ţestoase, libelule, pisici. Acestea sunt mai mari sau mai mici, croşetate, pictate pe porţelan, ceramică, sticlă sau lemn, metalice sau făcute din fimo. Mărţişoarele ca atare sunt predominante, dar la majoritatea expozanţilor se găsesc cercei, pandantive şi broşe, de oferit pentru a fi purtate tot anul. Alături de acestea sunt şi felicitări desenate sau pictate, mărţişoare cu urare sau cărticele din hârtie manuală.

În incinta muzeului, sunt şi expozanţi cu "mărţişoare ONG", lucrate în cadrul unor asociaţii dedicate sprijinirii persoanelor diagnosticate cu autism sau sindromul Down şi vândute în scop caritabil.

(Material realizat de Laura Mitran, laura.mitran@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici