Această teorie a fost prezentată într-un editorial intitulat "Maşina de spălat automată şi emanciparea femeii – Puneţi detergentul, închideţi capacul şi relaxaţi-vă".
Articolul a fost publicat în săptămânalul L’Osservatore Romano, ziarul semioficial al Vaticanului, pentru a celebra Ziua Internaţională a Femeii – 8 martie.
"Care a fost lucrul din secolul al XX-lea care a contribuit cel mai mult la emanciparea femeilor din ţările occidentale?", a fost întrebarea de fond pusă în acest articol, care a fost semnat de o femeie.
Potrivit autoarei, părerile sunt împărţite: "Unii spun că au fost pastilele anticoncepţionale, alţii au optat pentru dreptul la avort, iar alţii au ales dreptul de a lucra în afara gospodăriei personale. Alţii, însă, îndrăznesc să meargă chiar mai departe şi au indicat, fără niciun dubiu, maşina de spălat automată".
Istoria maşinii de spălat automate a început cu un model destul de rudimentar, inventat în Germania, în 1767, a continuat cu modele tot mai evoluate, pentru a ajunge la actualele maşini de spălat automate, moderne, instalate în locuri speciale, unde, femeile pot să servească un cappucino împreună cu prietenii lor, în timp ce aşteaptă ca rufele să fie spălate, centrifugate, apretate şi uscate.