- Home
- Life-Inedit
- LONDRA, (30.03.2009, 17:59)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Maşinile de decodat mesaje au scurtat durata celui de-Al Doilea Război Mondial
O echipă de voluntari britanici au construit replica unei maşini britanice de decodat mesaje, care putea să descifreze până la 3.000 de mesaje trimise de maşinile naziste Enigma în fiecare zi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează dailymail.co.uk.
Urmărește
876 afișări
Maşinile germane Enigma (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Maşina de decodat, alcătuită din benzi argintii şi sârme roşiatice, seamănă cu o veche centrală telefonică. În interiorul ei, însă, se află Turing Bombe, maşina jumătate electronică jumătate mecanică, precursoarea computerelor moderne, care putea să spargă peste 3.000 de coduri trimise în fiecare zi de maşinile de codat germane Enigma, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Au existat 210 de astfel de maşini Turing Bombe în Marea Britanie, care îi avertizau pe britanici asupra planurilor lui Hitler şi a căror activitate a determinat scurtarea cu doi ani a războiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Toate au fost distruse, din raţiuni de securitate, din ordinul lui Wiston Churchill, imediat după terminarea războiului. La construirea acestei replici au participat 60 de voluntari.
Maşinile Bombe originale au fost inventate de matematicianul Alan Turing şi au fost construite din plastic laminat, o ramă metalică şi circuite interne formate din fire cu o lungime de 19,2 kilometri.
Maşinile Bombe nu consumau mai multă electricitate decât un boiler şi ofereau 158 de trilioane de combinaţii posibile pentru descifrarea unui şir aleatoriu de litere, trimis de nazişti pe linia frontului, care reprezentau de fapt coduri extrem de complexe, ce erau schimbate în fiecare zi. Maşinile germane Enigma amestecau literele acestor mesaje folosind trei sau chiar patru rotoare.
Echipe de matematicieni, criptologi, savanţi şi diferiţi pasionaţi de cuvinte încrucişate primeau sute de coduri naziste şi încercau să "ghicească" mesajul aproximativ real ascuns în textele primite.
Prin verificarea tuturor permutărilor posibile, maşinile Turing Bombe descifrau adevăratele mesaje din interiorul codurilor.
Maşinile Turing Bombe aveau nevoie de 11 minute pentru a descoperi eventualul mesaj. Dacă îl găseau, un clopoţel începea să sune şi transmitea mesajul către maşina de decodat, folosind o centrală telefonică.
Winston Churchill a denumit aceste maşini "gâştele care fac ouă de aur dar nu cotcodăcesc niciodată".
Aceste maşini au fost denumite după primele maşini de decodat, denumite Bomba, de provenienţă poloneză. Modelul reconstruit de specialiştii britanici purta numele de Phoenix.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe