Măsură radicală într-o şcoală catolică: Cărţile "Harry Potter", eliminate din bibliotecă, în urma sfaturilor unor exorcişti

Cărţile din seria "Harry Potter" au fost eliminate din biblioteca unei şcoli din Nashville, SUA, pastorul instituţiei de învăţământ susţinând că utilizarea unor "vrăji reale" din volumele autoarei J. K. Rowling poate evoca spiritele rele, potrivit The Guardian.

Urmărește
242 afișări
Imaginea articolului Măsură radicală într-o şcoală catolică: Cărţile "Harry Potter", eliminate din bibliotecă, în urma sfaturilor unor exorcişti

Măsură radicală într-o şcoală catolică: Cărţile "Harry Potter", eliminate din bibliotecă, în urma sfaturilor unor exorcişti

Conducerea unei şcoli private din Nashville a eliminat volumele din seria "Harry Potter" din biblioteca instituţiei, argumentând că s-a recurs la acest gest pentru că includ "blesteme şi vrăji reale, care, citite de o persoană, pot evoca spirite rele".

Publicaţia locală Tennessean a informat că pastorul Şcolii "Sfântul Edward", responsabilă cu educarea copiilor până la clasa a VIII-a, le-a trimis mesaje părinţilor despre poveştile autoarei britanice, spunându-le că a discutat cu anumiţi exorcişti care au recomandat eliminarea cărţilor "Harry Potter" din bibliotecă.

"Aceste cărţi prezintă magia ca fiind atât bună, cât şi rea, fapt neadevărat, ce reprezintă o înşelăciune inteligentă. Blestemele şi incantaţiile folosite în cărţi sunt reale şi, când sunt citite de o fiinţă umană, riscă să evoce spirite malefice", susţine pastorul Dan Reehil.

Vrăjile din cărţile publicate între 1997 şi 2007 includ "avada kedavra", blestemul uciderii, "crucio", pe cel al torturii, şi "imperio", cel care le permite vrăjitorilor să controleze acţiunile celorlalţi.

Conform publicaţiei Tennessean, cărţile s-au aflat pe rafturi până la sfârşitul mandatului precedent, dar şcoala tocmai a deschis o bibliotecă din care cărţile "Harry Potter" nu mai fac parte.

Cărţile au fost cenzurate de unii adepţi ai religiei creştine chiar de la publicarea primului volum din serie, în 1997, "Harry Potter şi Piatra Filosofală ". Aceasta a devenit, în 1999, cea mai controversată carte din SUA. Volumele "au glorificat magia şi ocultismul, generând confuzia copiilor şi făcându-i să încerce să reproducă vrăjile şi blestemele despre care citesc", potrivit contestatarilor, informează Asociaţia Bibliotecilor Americane.

Cărţile "Harry Potter" au fost publicate în peste 500 de milioane de copii între anii 1997 şi 2007 şi au fost adaptate pentru marele ecran, cu Daniel Radcliffe în rolul lui Harry, Emma Watson ca Hermione Granger şi Rupert Grint ca Ron Weasley. Filmele au avut încasări totale de 2,39 de miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici