Materialul care se repară singur ar putea revoluţiona industria modei

Îmbrăcămintea viitorului ar putea avea abilitatea de a se repara singură după ce este ruptă, prin simpla utilizare a apei, cercetătorii de la Penn State dezvoltând un înveliş pentru textile, care se poate repara şi care poate neutraliza chimicalele dăunătoare.

Urmărește
601 afișări
Imaginea articolului Materialul care se repară singur ar putea revoluţiona industria modei

Materialul care se repară singur ar putea revoluţiona industria modei (Imagine AFP)

Aceştia afirmă că materialul ar putea fi utilizat pentru crearea constumelor pentru protecţia împotriva chimicalelor, ajutându-i pe soldaţi şi fermieri să se ferească de substanţele toxice, conform Descoperă.

Procesul dezvoltat de cercetătorii de la Penn State foloseşte câte un strat de polielectroliţi, compus din polimeri încărcaţi pozitiv şi negativ. Stratul este apoi amplasat în solvenţii simpli, cum ar fi apa, care are un cost redus.

Aşadar, dacă tehnologia va funcţiona, materialele se vor putea repara doar prin simpla spălare.

,,Desingerii folosesc fibre naturale realizate din proteine, precum lâna sau mătasea care sunt foarte scumpe şi nu se repară singure'', a declarat Melik C. Demirel, profesor în inginerie şi mecanică.

,,Momentan, lucrăm doar cu fibre înainte să producem un costum întreg'', a adăugat el.

În timp ce straturile sunt aplicate, enzimele sunt adăugate în material. Într-o demonstraţie, cercetătorii au utilizat ureaze, enzima care catalizează descompunerea ureei în amoniac şi dioxid de carbon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici