Materie întunecată misterioasă cartografiată în cele mai fine detalii de până acum

  • Un telescop din Chile a urmărit distribuţia acestor obiecte misterioase pe un sfert din cer şi pe aproape 14 miliarde de ani.
  • Este descrisă ca fiind cea mai detaliată hartă a influenţei materiei întunecate de-a lungul istoriei cosmice.
  • Rezultatul este din nou o confirmare spectaculoasă a ideilor lui Einstein.
Urmărește
3161 afișări
Imaginea articolului Materie întunecată misterioasă cartografiată în cele mai fine detalii de până acum

Sursa foto: Twitter

Deşi materia întunecată reprezintă aproximativ 85% din întreaga masă a Universului, este extrem de dificil de detectat şi sfidează o descriere pregătită.
 
Dar materia întunecată influenţează structura pe scară largă a tot ceea ce vedem, unde sunt toate galaxiile, unde sunt golurile din spaţiu, potrivit BBC.
 
Nu emite şi nici nu absoarbe lumina. Singurul mod în care puteţi deduce foarte evident prezenţa sa este prin interacţiunea sa cu gravitaţia.
 
Galaxiile mari de stele care se rotesc s-ar dezbina dacă nu ar include o masă nevăzută care să le tragă şi să le păstreze intacte.
 
Dar materia întunecată se va îndoi, sau lentila, lumina de fundal, şi aşa a fost cartografiată locaţia sa de către Telescopul Cosmologic Atacama (ACT).
 
Facilitatea din Chile a observat fondul cosmic de microunde, sau CMB, o strălucire omniprezentă, dar slabă, a radiaţiei de lungime de undă lungă, care vine la noi de la marginea Universului observabil.
 
ACTUL a cartografiat distorsiunile subtile din această lumină antică, care au fost introduse pe măsură ce a trecut de toată materia intermediară.
 
În acelaşi fel, CMB poate fi decodat pentru a dezvălui toate structurile care intervin în călătoria sa către noi.
 
Au existat detectări similare cu acestea în trecut, mai ales de către Observatorul Planck al Agenţiei Spaţiale Europene, în urmă cu un deceniu. Dar ACTUL depăşeşte totul în ceea ce priveşte rezoluţia şi sensibilitatea.

Compoziţia Universului

Experimentele succesive indică faptul că conţinutul cosmic include:
  • aproximativ 5% materie normală - atomi, materia din care suntem cu toţii făcuţi,
  • aproximativ 27% materie întunecată - până acum nevăzută direct şi sfidând descrierea,
  • aproximativ 68% energie întunecată - componenta misterioasă care accelerează expansiunea cosmică.
Universul este calculat ca fiind de 13,8 miliarde de ani.

Linie gri prezentativă

În imaginea din partea de sus a acestei pagini, zonele colorate sunt porţiunile cerului studiate de telescop.
 
Regiunile Orange arată unde există mai multă masă sau materie de-a lungul liniei de vedere; purpuriu unde există mai puţină. Caracteristicile tipice sunt de sute de milioane de ani-lumină în diametru.
 
Zonele gri/albe arată unde lumina contaminantă din praful din galaxia noastră Calea Lactee a ascuns o vedere mai profundă.
 
Distribuţia materiei este în acord foarte bine cu predicţiile ştiinţifice.
 
Observaţiile ACT indică faptul că „lumimea” Universului şi rata cu care acesta s-a extins după 14 miliarde de ani de evoluţie sunt exact ceea ce v-aţi aştepta de la modelul standard al cosmologiei, care are la bază teoria gravitaţiei a lui Einstein (relativitatea generală).
 
Măsurătorile recente care au folosit o lumină alternativă de fundal, una emisă de stelele din galaxii, mai degrabă decât de CMB, au sugerat că Universul nu are suficientă lumină.
 
Este una dintre "tensiunile cosmice" despre care vorbim cu toţii", a declarat profesorul JO Dunkley de la Universitatea Princeton, SUA. „Dar, cu acest nou rezultat, găsim exact cantitatea potrivită de lumină - fără tensiune! Deci, dacă există o tensiune, este ceva care apare în datele galaxiei – nu în ale noastre”, a declarat ea pentru BBC News.
 
O altă tensiune se referă la rata cu care Universul se extinde, un număr numit constanta Hubble.
 
Când Planck a analizat fluctuaţiile de temperatură de-a lungul CMB, a determinat ca rata să fie de aproximativ 67 kilometri pe secundă pe megaparsec. Un megaparsec este de 3,26 milioane de ani-lumină.
 
Cu alte cuvinte, expansiunea creşte cu 67km pe secundă pentru fiecare 3,26 de milioane de ani-lumină pe care o privim mai departe în spaţiu.
 
O tensiune apare din cauza măsurătorilor expansiunii în Universul apropiat, realizate folosind recesiunea de la noi a stelelor variabile, care se ridică la aproximativ 73km / s pe megaparsec.
 
Este o diferenţă care nu poate fi explicată cu uşurinţă.
 
ACT, folosind tehnica sa de detectare pentru a reduce rata de expansiune, scoate un număr similar cu cel al lui Planck. „Este foarte aproape - aproximativ 68km / s pe megaparsec", a declarat Mathew Madhavacheril de la Universitatea din Pennsylvania.
 
Profesorul Blake Sherwin, membru AL ECHIPEI ACT, de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, a adăugat: „Noi şi Planck şi alte câteva sonde vin pe partea inferioară. Evident, ai putea avea un scenariu în care ambele măsurători sunt corecte şi există o nouă fizică care explică discrepanţa. Dar folosim tehnici independente şi cred că acum începem să închidem portiţa în care am putea cu toţii să călărim această nouă fizică şi una dintre măsurători trebuie să fie greşită”.
 
Lucrările care descriu noile rezultate au fost trimise la Astrophysical Journal şi publicate pe site-ul ACT.
 
Telescopul, care a funcţionat între 2007 şi 2022 înainte de a fi demontat, a fost finanţat de Fundaţia Naţională de ştiinţă a SUA. Colaborarea ştiinţifică nu a terminat încă de analizat toate datele sale.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici