- Home
- Life-Inedit
- ROMA, (12.12.2007, 11:50)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medicii italieni spun că jurământul lui Hipocrat este depăşit
Figuri de marcă din medicina italiană vor să elimine tradiţia jurământului lui Hipocrat, care este "depăşit", unele pasaje interzicând avortul şi eutanasia, informează The Times.
Urmărește
49 afișări
Medicii italieni spun că jurământul lui Hipocrat este depăşit
Giorgio Iannetti, profesor chirurg la Universitatea din Roma, spune că jurământul, rostit de noii medici la absolvire, trebuie să fie abolit sau "modificat radical".
"Unele pasaje nu mai sunt relevante pentru timpurile noastre, iar medicii calificaţi ştiu dinainte că nu vor putea să le respecte", a declarat Iannetti la o conferinţă medicală la Roma.
Jurământul, scris de Hipocrat, părintele grec al medicinei, în secolul al 4-lea î.C., impune doctorilor să vindece bolnavii "după calităţile şi judecata lor" şi "să-i protejeze de rău şi nedreptate". Totuşi, un viitor medic mai trebuie să jure că "nu va oferi un medicament mortal cuiva care i-o cere şi nici nu îi va sugera acestuia (că medicamentul are acest efect, n.red.). În aceeaşi direcţie, nu va oferi unei femei un medicament abortiv".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”
Avortul a fost legalizat în Italia în 1978, o decizie confirmată printr-un referendum trei ani mai târziu, în ciuda opoziţiei Vaticanului. Eutanasia - contestată, de asemenea, de Biserică - a rămas o practică interzisă prin lege, dar unele cazuri recente în care au fost implicaţi bolnavi aflaţi în stadiu terminal au stârnit dezbateri: unii cred că Italia ar trebui să urmeze exemplul Olandei, Belgiei şi Elveţiei şi să o legalizeze.
Carlo Flamigni, profesor în obstetrică şi ginecologie la Universitatea din Bologna, a declarat că a refuzat să depună jurământul lui Hipocrat când a absolvit, în 1958. Fernando Aiuti, profesor de imunologie la Universitatea din Roma, a declarat pentru Corriere della Sera că unii dintre studenţii săi i-au spus că nu sunt de acord cu jurământul şi că "au dreptate".
Giuseppe Remuzzi, profesor de neurologie la Universitatea din Bergamo, a amintit că revista britanică The Lancet a propus o alternativă pentru acest jurământ, în urmă cu cinci ani. Jurământul a fost modificat în mai multe şcoli de medicină din ţările vestice.
Totuşi, Luigi Frati, şeful catedrei de chirurgie de la Universitatea din Roma, este de părere că jurământul "aminteşte noilor medici de anumite concepte fundamentale... ei simt astfel că aparţin unei comunităţi ştiinţifice cu o lungă tradiţie". La rândul lui, Mauro Moroni, profesor de boli infecţioase la Universitatea din Milano, a declarat că el a oferit studenţilor săi jurământul scris pe "pergament în greaca veche. Unele valori nu pot fi schimbate".
Hipocrat s-a născut pe insula grecească Cos, în anul 460 î.C., şi şi-a câştigat reputaţia de cel mai mare medic al timpului său. A fost unul dintre primii medici care a respins ideea potrivit căreia mânia divină sau a spiritelor ar putea afecta sănătatea. A fost unul dintre primii medici care a promovat curăţenia, exerciţiile fizice şi odihna ca metode de menţinere a sănătăţii. A fondat o şcoală de medicină la Cos şi a redactat jurământul care este rostit şi astăzi. Hipocrat a murit în 377 î.C.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:02
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
astăzi, 08:59
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână