Melcul cu picior solzos, un ”cavaler cu armură" pe cale de dispariţie. Solzii îl protejează pentru a nu se autodistruge

  • Melcul auriu, cu piciorul îmbrăcat în solzi, pare o creatură desprinsă din science-fiction.
  • Dar în câteva locuri îndepărtate din Oceanul Indian, aceşti melci sunt foarte reali.
Urmărește
2388 afișări
Imaginea articolului Melcul cu picior solzos, un ”cavaler cu armură" pe cale de dispariţie. Solzii îl protejează pentru a nu se autodistruge

Sursa foto: Twitter

Habitatul melcilor este unul extrem. Aceştia trăiesc la câţiva kilometri sub suprafaţa oceanului, în focare hidrotermale arzătoare, care sunt scăldate în substanţe chimice toxice şi pot atinge temperaturi de peste 300 grade C.

Arată ca un cavaler cu armură care se târăşte pe fundul mărilor adânci", spune Julia Sigwart, biolog la Institutul de Cercetare Senckenberg din Frankfurt şi una dintre singurele persoane care au văzut un melc cu picior solzos (Chrysomallon squamiferum) viu, cunoscut şi sub numele de pangolin de mare.

Întregul corp şi stilul de viaţă al melcilor se învârte în jurul bacteriilor care cresc în interiorul unei pungi speciale din gât, care transformă substanţele chimice care se revarsă din fântâni în energie şi, astfel, asigură întreaga hrană a melcilor, potrivit The Guardian.

Pentru ca microbii lor să fie bine hrăniţi, melcii cu picioare solzoase au dezvoltat branhii enorme pentru a absorbi oxigenul şi substanţele chimice din apa de mare, pe care apoi le distribuie prin intermediul fluxului sanguin şi al unei inimi extrem de încăpătoare. O inimă umană de proporţii echivalente ar fi de mărimea capului nostru.

În 2019, oamenii de ştiinţă au aflat că solzii de pe piciorul melcilor nu au rolul de a proteja împotriva atacului prădătorilor, ci de a preveni o ameninţare toxică care vine din interior. Bacteria ascunsă în gâtul melcului cu picior solzos eliberează sulf ca deşeu, care este mortal pentru melci.

Structura internă a solzilor acţionează ca nişte mici ţevi de eşapament, îndepărtând sulful periculos de ţesuturile moi ale melcilor şi depunându-l la exterior sub forma unui compus inofensiv pe bază de fier.
 
Chiar dacă au dezvoltat multe adaptări ciudate pentru a supravieţui în guri de aerisire, melcii cu picioare solzoase nu au mizat pe interesul oamenilor pentru habitatul lor. Toate cele trei situri în care trăiesc, o suprafaţă de mai puţin de 0,025 km pătraţi, care împreună ar încăpea în Piaţa Sfântul Petru din Vatican, sunt ţinte potenţiale pentru exploatarea minieră la mare adâncime.
 
Firmele miniere urmăresc aurul, argintul şi alte metale preţioase sau rare depuse în pereţii stâncoşi ai coşurilor negre de fum. Dacă micile lor zone de habitat sunt deteriorate sau distruse, melcii cu picioare solzoase ar dispărea în curând.
 
De aceea, Sigwart şi echipa sa au început să evalueze statutul acestor animale rare şi, în cele din urmă, au făcut ca melcul cu picioare solzoase să fie adăugat pe lista roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii ca specie pe cale de dispariţie.
 
Melcul cu picioare solzoase a fost prima specie din lume care a fost inclusă pe lista de specii ameninţate din cauza exploatării miniere de adâncime, dar acum există multe moluşte de adâncime pe care experţii le-au evaluat şi le-au adăugat pe lista globală a speciilor pe cale de dispariţie.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici