WWF România anunţă că în zona cunoscută sub numele de Măgura Zimbrilor, în vecinătatea comunei Armeniş din judeţul Caraş-Severin, sunt acum peste 57 de zimbri liberi, dintre care cel puţin 12 născuţi în sălbăticie.
„Puii fac parte din cel mai numeros grup văzut în sălbăticie, în România, de mai bine de 200 de ani, 24 de indivizi. Cu siguranţă sunt şi alţi nou născuţi în celelalte grupuri, dar fiindcă aceştia au la dispoziţie situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, care se întinde pe mii de hectare, sunt greu de găsit”, au spus cei de la WWF România.
Daniel Hurduzeu, ranger în Măgura Zimbrilor, Armeniş, a declarat că nnul trecut s-au născut cel puţin 8 viţei.
„Este cel mai mare număr văzut în Măgura Zimbrilor şi sperăm că anul acesta vor fi şi mai mulţi care supravieţuiesc pentru a deveni adulţi puternici”, a spus Hurduzeu.
Puii de zimbru cântăresc la naştere între 24-27 kg şi se bucură de protecţia şi experienţa animalelor adulte care pot ajunge până la 920 kg şi măsura doi metri lungime.
Puii se nasc de obicei vara şi au suficient timp pentru a se acomoda mediului şi să fie destul de puternici pentru a trece cu bine iarna, dar există excepţii în care femelele dau naştere şi iarna.
Aceştia au blană roşiatică la naştere, dar după câteva luni, blana începe să se schimbe într-o nuanţă ciocolatie şi încep să năpârlească aşa cum fac adulţii. Culoarea şi densitatea blănii de zimbru variază în funcţie de anotimp.
Grupurile constau din femele adulte, pui şi tineri cu vârste de 2-3 ani. Masculii adulţi părăsesc grupul şi revin doar în perioada de împerechere şi iarna.
„Naşterile în sălbăticie sunt un indicator important pentru proiectul de resălbăticire care ne spune că zimbrii s-au adaptat şi prosperă în Carpaţii Meridionali, un mare success pentru conservarea acestei specii vulnerabile şi pentru biodiversitatea zonei”, a afirmat Marina Drugă, manager proiect LIFE-Bison, WWF România.