Metropolitan Museum of Art face un pas istoric prin returnarea a 16 piese de artă antică către Cambodgia şi Thailanda

  • Metropolitan Museum of Art din New York decide să repatrieze 14 sculpturi Khmer Cambodgiei şi 2 lucrări Thailandei, marcând o mişcare semnificativă în conştientizarea restituirii culturale.
  • Iniţiativa face parte din eforturile globale şi de recunoaştere a originii contestate a multor artefacte, contribuind la reconcilierea istorică şi consolidarea relaţiilor diplomatice cu ţările afectate.
Urmărește
539 afișări
Imaginea articolului Metropolitan Museum of Art face un pas istoric prin returnarea a 16 piese de artă antică către Cambodgia şi Thailanda

Sursa foto: AP

Cambodgia a salutat anunţul făcut de Metropolitan Museum of Art din New York cu privire la decizia de a repatria 16 lucrări de artă antică către Cambodgia şi Thailanda. Lucrările de artă sunt asociate negustorului de artă decedat Douglas Latchford, care a fost inculpat în 2019 pentru presupusa coordonare a unei reţele masive de trafic de antichităţi în Asia de Sud-Est. Latchford, decedat în 2020, a negat orice implicare în contrabandă, scrie ABC News.

Metropolitan Museum of Art a dezvăluit că va returna paisprezece sculpturi Khmer Cambodgiei şi două Thailandei, deşi nu a furnizat o dată specifică pentru repatriere. Această iniţiativă face parte dintr-o conştientizare globală mai amplă cu care se confruntă muzeele, în special cele din Statele Unite şi Europa, privind colecţiile care conţin obiecte furate din diverse regiuni în timpul secolelor de colonialism sau în perioadele de tulburări.

Ministerul Culturii şi Artelor al Cambodgiei a emis un comunicat de presă exprimând aprecierea pentru acest ”prim pas în direcţia potrivită” şi anticipând returnări suplimentare şi recunoaşteri referitoare la adevărul privind comorile naţionale pierdute, în special cele luate în timpul războiului şi genocidului. Cambodgia a suferit din cauza războiului şi a domniei brutale a regimului comunist Khmer Rouge în anii 1970 şi 1980, generând haos care a facilitat jefuirea comorilor sale arheologice.

Repatrierea acestor piese antice este strâns legată de Douglas Latchford, un cunoscut negustor de artă inculpat pentru coordonarea unui plan pe mai mulţi ani, de vânzare a antichităţilor cambodgiene furate pe piaţa internaţională de artă. În ciuda negărilor lui Latchford privind implicarea în contrabandă, muzeul a cooperat iniţial cu autorităţile americane pentru returnarea a 13 sculpturi legate de el, înainte de a determina că ar trebui repatriate încă trei.

Metropolitan Museum of Art are o istorie de repatriere a artei legate de Latchford; în 2013, a returnat două obiecte Cambodgiei. În februarie, familia Latchford a returnat Cambodgiei 77 de piese de bijuterii cambodgiene centenare, inclusiv coroane, coliere, cercei din aur şi alte metale preţioase. De asemenea, alte artefacte din piatră şi bronz au fost returnate în septembrie 2021.

Printre piesele returnate în acest ultim anunţ se numără o sculptură de bronz intitulată ”The Bodhisattva Avalokiteshvara Seated in Royal Ease”, realizată undeva între sfârşitul secolului al X-lea şi începutul secolului al XI-lea, şi o lucrare din piatră numită ”Head of Buddha”, creată în secolul al VII-lea. Aceste piese sunt încă vizibile în galeriile muzeului în timp ce se fac aranjamente pentru returnarea lor.

Phoeurng Sackona, ministrul Culturii şi Artelor al Cambodgiei, a subliniat că aceste returnări contribuie la reconcilierea şi vindecarea poporului cambodgian, care a suferit decenii de război civil şi a avut de suferit de pe urma tragediei genocidului Khmer Rouge. Eforturile de repatriere consolidează, de asemenea, relaţia dintre Cambodgia şi Statele Unite. Iniţiativa Metropolitan Museum of Art se aliniază eforturilor mai ample de cercetare care examinează istoria deţinerii obiectelor muzeului, concentrându-se pe modul în care arta antică şi proprietatea culturală au schimbat proprietarii, precum şi provenienţa operelor de artă furate de nazişti. Acest lucru contribuie la un proces de restituire culturală mai etic şi transparent.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici