- Home
- Life-Inedit
- COPENHAGA, (23.08.2013, 17:49)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mica Sirenă din Copenhaga a sărbătorit un secol de existenţă
Celebra statuie Mica Sirenă din Copenhaga a sărbătorit vineri împlinirea unui secol de existenţă, în faţa unui public numeros alcătuit din copii şi adulţi.
Urmărește
1059 afișări
Mica Sirenă din Copenhaga a sărbătorit un secol de existenţă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Această statuie din bronz a fost aşezată pe 23 august 1913 pe o stâncă în golful capitalei daneze, lângă Kastellet, citadela în formă de stea din Copenhaga.
Cu o înălţime de 1,25 metri, statuia a devenit simbolul oraşului şi chiar al ţării, după modelul Turnului Eiffel şi al Statuii Libertăţii.
În basmul publicat de Hans Christian Andersen în 1837, sirena se îndrăgosteşte de un prinţ pe care l-a salvat de la înec. Însă, pentru a putea să trăiască alături de el, ea trebuie să se transforme într-o tânără fată şi să renunţe la viaţa ei şi la coada de peşte, pentru a primi o pereche de picioare. Prinţul s-a căsătorit în cele din urmă cu altcineva, iar sirena rămâne cu inima frântă, se aruncă în mare şi moare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Basmul a fost adaptat de multe ori în spectacole de teatru şi într-un film de animaţie produs de compania Disney.
Copenhaga a organizat vineri un spectacol la care participă 100 de înotătoare deghizate în sirene, care trebuie să alcătuiască în apă cifra 100.
Statuia a trecut prin multe momente dificile în ultimul secol. În 1964, capul ei a fost furat şi autorităţile au fost nevoite să îl înlocuiască cu un altul, furat din nou în 1998 de un răufăcător. În 1984, un braţ i-a fost amputat.
Mica Sirenă a fost stropită cu vopsea şi împinsă în mare de mai multe ori, a fost îmbrăcată cu un voal musulman, apoi cu o burka (veşmânt care acoperă tot corpul, purtat de unele femei musulmane), în 2004, pentru a protesta faţă de candidatura de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, iar, la un moment dat, i s-a aşezat un vibrator într-o mână.
Statuia a părăsit Copenhaga o singură dată, în 2010, când a fost expusă în pavilionul danez la Expoziţia Universală de la Shanghai.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe