Michael Jackson ar putea rămâne în istoria muzicii ca ultimul "rege al muzicii pop"

Tronul "Regelui muzicii pop", rămas vacant după ce Michael Jackson a murit pe 25 iunie, în urma unui atac de cord, va fi foarte greu de ocupat, deoarece conceptul de "superstar" s-a schimbat foarte mult în epoca actuală, dominată de mp3 playere şi de emisiuni precum "Star Academy".

Urmărește
267 afișări
Imaginea articolului Michael Jackson ar putea rămâne în istoria muzicii ca ultimul "rege al muzicii pop"

Michael Jackson ar putea rămâne în istoria muzicii ca ultimul "rege al muzicii pop" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mulţi dintre marii cântăreţi în viaţă - Bono, Mick Jagger, Madonna sau Paul McCartney - vor fi plânşi de milioane de fani după moartea lor. Însă reprezentanţii industriei muzicale se întreabă dacă un alt cântăreţ precum Michael Jackson, care a vândut peste 750 de milioane de discuri, a pus bazele videoclipului modern şi a cărui moarte a ţinut prima pagină a publicaţiilor din lumea întreagă, ar putea să mai apară şi să domine atât de mult cultura pop.

"Michael Jackson nu este doar regele muzicii pop, este ultimul rege al muzicii pop", a declarat pentru AFP cantautorul scoţian Nick Currie, care preferă pentru scenă numele de Momus.

Acesta a amintit de faptul că, în prezent, domină cultura numerică, ce a transformat consumatorii de muzică într-un public redus şi fragmentat.

"În plus, Michael Jackson a avut acea combinaţie rară de talent, de muncă titanică şi de excentricitate", a adăugat Momus.

Scott Plagenhoef, redactor-şef la Pitchfork, o revistă muzicală foarte influentă cu sediul general în Chicago, este de părere că industria muzicală se afla într-o stare deplorabilă înainte de apariţia lui Michael Jackson şi că aceasta a fost salvată de succesul colosal al albumului "Thriller", al CD-urilor şi videoclipurilor artistului.

"Însă în prezent, odată cu televiziunea prin cablu şi prin satelit, odată cu DVD-urile şi jocurile video, există foarte multe alternative. Muzica nu pare să mai ocupe un loc de frunte în topul pasiunilor tinerilor şi în cel al culturii pop", a declarat Scott Plagenhoef.

Succesul înregistrat de programele de televiziune de tipul concursurilor muzicale, precum "Star Academy" şi "Popstar", au dus democratizarea muzicii la un alt nivel, acela care îi permite publicului să voteze viitoarele staruri.

"Există mai puţin mister şi vrajă în jurul starurilor pop de astăzi, în comparaţie cu epoca lui Jackson", a remarcat Plagenhoef.

Jerry del Colliano, specialist în industria muzicală, profesor la Universitatea din California de Sud, este, însă, convins că omenirea va produce întotdeauna staruri. Faptul că nimeni nu poate, aşa cum a făcut Michael Jackson, să vândă 750 de milioane de albume este o remarcă lipsită de fundament, în opinia lui Jerry del Colliano, într-o epocă în care oricine poate să descarce gratuit muzică de pe internet.

"Dacă Michael Jackson din epoca «Thriller» s-ar întoarce dintre morţi, el nu ar mai putea să vândă CD-uri, căci perioada acestora este depăşită. Înregistrările sunt moarte, CD-urile sunt moarte, iar descărcările legale de muzică de pe internet sunt în agonie", consideră aceeaşi sursă.

Del Colliano crede, însă, că apariţia unui viitor Michael Jackson este, totuşi, posibilă, însă starurile din viitor vor proveni din reţelele de socializare Facebook şi MySpace.

"Acest lucru îmi aduce aminte de Jocurile Olimpice. Întotdeauna se spune: «Nu se poate mai bine de atât». Dar va exista întotdeauna o legendă al cărei talent muzical va depăşi talentul celorlalţi, chiar dacă acea persoană va deveni cunoscută într-o altă manieră", a concluzionat Jerry del Colliano.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici