Corali morţi au fost găsiţi în Strâmtoarea Florida, în apropiere de Key Largo, care prezintă semne ale bolii de pierdere a ţesuturilor de corali stâncoşi, potrivit
The Guardian.
O boală similară, cunoscută sub numele de ciuma albă, a fost identificată în anii 1970, dar SCTLD a apărut pentru prima dată în apropiere de Miami în 2014. De atunci, s-a răspândit spre sud de-a lungul Florida Keys şi se găseşte acum în toată Marea Caraibelor, ajungând aproape până în America de Sud.
În eforturile de a proteja coralii de la dispariţie, oamenii de ştiinţă recreează habitatul recifului găsit în sudul Floridei pentru a găsi corali rezistenţi la boală şi la schimbările climatice, conservând diversitatea prin crearea de bănci de gene şi prin înmulţirea coralilor pentru a ajuta la restaurarea recifurilor degradate. SCTLD împiedică creşterea şi reproducerea coralilor.
Algele benefice care trăiesc în ţesutul coralilor şi care le dau culoarea sunt primele care mor, apoi celulele de corali se rup, se dezintegrează şi mor. Biologii preiau acum corali sănătoşi din recifele afectate şi îi îngrijesc în bazine cu apă sărată în 22 de locuri diferite, inclusiv la Florida Coral Rescue Center din Orlando.
Cercetătorii încearcă să înţeleagă genetica creaturilor salvate, în încercarea de a cultiva corali puternici, cu o rezistenţă mai mare la această boală, precum şi la alte ameninţări, cum ar fi încălzirea temperaturii apei. Cu toate acestea, SCTLD se răspândeşte foarte repede – un studiu din 2019 a constatat că întreaga zonă mexicană a Caraibelor a fost afectată de boală în câteva luni.